Paine turceasca Ramadan
Aluaturi sarate,  Paine

Paine turceasca Ramadan

Paine turceasca Ramadan. Reteta de lipie turceasca. Cum se prepara painea turceasca. Pide turceasca.

Acum cateva zile am vazut aceasta paine (multumesc pentru inspiratie) si mi-am amintit ca am gustat-o candva si mi-a placut mult. De fapt, de ceva vreme era pe lista mea cu retete de incercat, doar ca din lipsa de timp nu mai ajungeam la ea.

Painea aceasta este pufoasa, gustoasa si se poate folosi si pentru diferite sandvisuri. Data viitoare voi face painici pe care sa le voi folosi cu diverse umpluturi.
Se poate servi ca atare, dar si cu ciorbe sau tocanite.
Ce o face diferita fata de alte paini este forma ei, care se obtine cu ajutorul degetelor.

Reteta am luat-o de aici si are si tutorial video, care va ajuta sa vedeti cum sa-i dati forma.

Ingrediente necesare pentru reteta:
– faina – am folosit alba
– 7 gr drojdie uscata sau 25 gr drojdie proaspata sau 50 gr starter drojdie
– lapte si apa – sa fie caldute
– ulei de masline
– un galbenus amestecat cu putin lapte – pentru culoare
– seminte de susan alb si de chimen negru (nigella, negrilica) – pentru presarat deasupra

Paine turceasca Ramadan

  • 585 gr faina
  • 7 gr drojdie uscata
  • 330 ml apa calduta
  • 120 ml lapte caldut
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 galbenus + 1 lingura de lapte
  • 1 lingura seminte de susan alb
  • 1 lingura seminte de chimen negru (nigella)

Mod de preparare reteta

Se pregatesc ingredientele.

Intr-un bol, se pune apa calduta, drojdia uscata si zaharul. Daca folositi drojdie proaspata, se lichefiaza mai intai.

Drojdia se pune in bolul mixerului, se adauga laptele si uleiul.

Se pun in bol faina, sarea si se framanta aluatul.Acesta trebuie sa fie moale.

Aluatul se pune intr-un loc ferit de curent, acoperit cu un prosop de bucatarie umezit, pana cand isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluatul s-a dublat, se scoate pe masa de lucru, pe care s-a presarat faina.
Se imparte in 2 bucati de marime egala.
Se ia o bucata si se pune pe tava. Se lasa deoparte 20 de minute.
Cand a expirat timpul, bucata de aluat se formeaza cu mana intr-o forma rotunda.

Se unge cu amestecul de galbenus+lapte.

Cu ajutorul degetelor se da forma specifica. Mai intai se formeaza cercul de la exterior, apoi se traseaza liniile.

La fel se procedeaza si cu a doua bucata de aluat.

Se presara deasupra semintele de susan si nigella.
Se pun tavile in cuptorul preincalzit si se coc la 170 de grade pentru 20 de minute sau pana cand sunt rumenite.

Se servesc alaturi de tocanite sau ciorbe, dar si alaturi de niste iaurt grecesc presarat cu za’taar.

Paine turceasca Ramadan

Pofta buna!

 

Va recomand sa incercati si:

O puteti servi cu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.