Salata de legume pentru iarna reteta traditionala ardeleneasca de ciolomada
Salata de legume pentru iarna Reteta ciolomada Salata de legume csalamadé Salata de legume ciolomada. Salata csalamadé. Ciolomada traditionala. Ciolomada de casa. Ciolomada ardeleneasca. Salata murata de legume.
O reteta din bucataria ardeleneasca, cunoscuta si drept „ciolomada” sau „csalamade”. O pregatesc in fiecare an si imi place ca pot adauga legumele preferate. Si varianta cu varza este foarte populara.
Salata de Legume Ciolomada (Csalamadé) – Reteta Traditionala din Bucataria Ardeleneasca
Salata de legume ciolomada, cunoscuta si sub numele de csalamadé in limba maghiara, este o reteta traditionala ardeleneasca apreciata pentru gustul sau proaspat, echilibrat si usor acrisor. Aceasta salata este perfecta pentru a fi servita alaturi de preparate din carne, fripturi, sarmale sau chiar si ca aperitiv. In plus, ciolomada este o modalitate excelenta de a conserva legumele pentru sezonul rece, pastrandu-le aroma si nutrientii.
Ce este Salata Ciolomada (Csalamadé)?
Salata ciolomada este un amestec de legume proaspete – varza, ardei, castraveti si ceapa – murate intr-un dressing usor acidulat, pe baza de otet si condimente. Originea sa se regaseste in bucataria ungureasca, de unde a fost preluata si adaptata in diverse regiuni din Romania, in special in Transilvania. Aceasta salata este cunoscuta pentru gustul sau racoritor, fiind preparata mai ales toamna, cand legumele sunt proaspete si din abundenta.
Sfaturi pentru un Rezultat Perfect
Alege legume proaspete si de calitate, deoarece acestea vor influenta atat gustul, cat si textura finala a salatei.
Varza trebuie sa fie bine presata in borcan, pentru a nu ramane bule de aer care ar putea compromite procesul de conservare.
Adauga putin hrean ras sau usturoi in borcane pentru un plus de savoare si o aroma mai intensa.
Beneficiile Salatei Ciolomada (Csalamadé)
Ciolomada nu este doar un deliciu culinar, ci si un preparat cu numeroase beneficii pentru sanatate:
Stimuleaza digestia: Datorita continutului de otet si legume proaspete, ciolomada ajuta la stimularea secretiilor gastrice si la imbunatatirea digestiei.
Bogata in vitamine: Legumele utilizate (varza, morcovi, ardei) sunt o sursa excelenta de vitamine precum vitamina C, vitamina A si antioxidanti.
Continut scazut de calorii: Aceasta salata este ideala pentru cei care doresc sa adopte o dieta sanatoasa, avand un continut caloric redus.
Cum sa Servesti Salata Ciolomada
Salata de legume ciolomada poate fi servita ca garnitura alaturi de preparate din carne la gratar, carnati, sarmale sau mancaruri grele, precum tocanite sau fripturi. Poti, de asemenea, sa o folosesti ca aperitiv sau sa o incluzi intr-un platou de mezeluri si branzeturi. Gustul sau acrisor si textura crocanta vor contrasta placut cu preparatele mai bogate si mai grase.
Este important sa sterilizati borcanele si sa aveti capace curate si care se infileteaza bine.
Vedeti si muratura de gogonele cu ceapa.
Merita incercata si salata de ardei iuti cu ceapa
Ingrediente Salata de legume pentru iarna
1 kg de gogonele
1 kg de castraveti
1 kg de ceapa (alba si rosie)
1 kg de morcovi
cativa ardei grasi
cativa ardei iuti
500 ml otet
500 ml apa
100 g sare pentru muraturi
zahar (optional)
Mod de preparare reteta Salata de legume pentru iarna
Legumele se curata si se spala.
Se taie legumele rondele. Eu am folosit accesoriul de la masina de tocat carne Tefal NE685838 si am terminat in cateva minute.
Legumele se pun intr-un bol incapator si se amesteca cu sarea. Se lasa peste noapte. Daca lasa mult lichid, se pot lasa si doar cateva ore.
A doua zi, legumele se scurg de lichid.
Se amesteca apa cu otetul si se adauga sare dupa gust. Daca vreti sa adaugati zahar, amestecati bine pana cand acesta se topeste.
Borcanele se sterilizeaza.
Vedeti aici cum se sterizeaza la cuptor sau la microunde.
Salata de legume pentru iarna se pune in borcane.
Fiecare borcan se umple cu apa cu otet, apoi se infileteaza si pastreaza in loc racoros, cum ar fi camara sau pivnita. Dupa deschidere, borcanul se tine la frigider.
Pofta buna si va astept cu impresii.
Vedeti si reteta de castraveti murati in otet
Salata de legume ciolomada (csalamadé) este o reteta traditionala cu multiple utilizari in bucataria ardeleneasca. Usor de preparat si extrem de versatila, aceasta este perfecta pentru a completa orice masa cu un plus de prospetime si savoare. Fie ca o prepari pentru sezonul rece sau doar pentru a insoti o friptura de weekend, ciolomada va deveni rapid una dintre salatele tale preferate. Incearca aceasta reteta si bucura-te de un preparat autentic, plin de gust si nutrienti!
RECOMAND SI ACESTE CONSERVE:
Zarzavat pentru iarna la borcan reteta fara conservant
Gogonele murate reteta pas cu pas
2 comentarii
Marioara_morogan@yahoo.com
F interesante sunt rețetele! Mulțumim mult !
Adina
Ma bucur ca va sunt de folos!