Salata de ardei iuti cu ceapa fara conservant
Conserve,  Retete romanesti,  Salate

Salata de ardei iuti cu ceapa pentru iarna fara conservant

Salata de ardei iuti cu ceapa este o conserva care nu trebuie sa va lipseasca din camara!
Anii trecuti am preparat ciusca, dar anul acesta m-am oprit la reteta lui Merisor de ardei iuti cu ceapa in otet.

Este o alternativa buna la clasicii ardei in otet si imi place ca se potrivesc si cu alte preparate culinare, nu doar cu ciorbele. Se poate manca alaturi de orice.

Se poate folosi doar ceapa alba, dar puteti adauga si ceapa rosie. Se mai pot adauga si ardei kapia.
Reteta este gata in mai putin de o ora si e simplu de preparat.
Vedeti si salata de legume cu sos de mustar sau salata de gogonele.

Ardeiul iute (Capsicum spp.) este o planta din familia Solanaceae, originara din America Centrala si de Sud. Acesta este cunoscut pentru gustul sau picant si aroma distinctiva, fiind un ingredient esential in multe bucatarii din intreaga lume, inclusiv in cele din Mexic, India, Thailanda si in diverse preparate traditionale romanesti.

Poate varia in forma, culoare si dimensiune, existand multe soiuri, de la ardeii chili mici si subtiri, la cei mai mari si mai carnosi. Culoarea acestuia variaza de la verde, galben, portocaliu pana la rosu, iar nivelul de picant este evaluat prin unitati Scoville, care masoara cantitatea de capsaicina, substanta chimica responsabila pentru senzatia de caldura.

Proprietati benefice ale ardeiului iute

Stimulent al metabolismului: Capsaicina stimuleaza metabolismul, ceea ce poate contribui la arderea caloriilor si la sustinerea pierderii in greutate.

Proprietati antiinflamatorii: Consumul de ardei iute poate ajuta la reducerea inflamatiei din organism, avand efecte pozitive asupra afectiunilor inflamatorii.

Imbunatatirea circulatiei sanguine: Capsaicina poate ajuta la dilatarea vaselor de sange, imbunatatind astfel circulatia.

Beneficii pentru sanatatea mentala: Exista studii care sugereaza ca capsaicina poate ajuta la eliberarea endorfinelor, hormonii fericirii, ceea ce poate imbunatati starea de spirit.

Antioxidant: Ardeiul iute contine antioxidanti, care ajuta la combaterea stresului oxidativ si la protejarea celulelor.

Proprietati antimicrobiene: Consumul de ardei iute poate ajuta la inhibarea dezvoltarii anumitor bacterii si fungii.

Ingrediente salata de ardei iuti cu ceapa pentru iarna fara conservant

1 kg de ardei iuti
1 kg de ceapa alba si rosie
500 ml otet
500 ml apa
2 linguri de sare pentru muraturi
4 linguri de zahar
ienihabar, seminte de coriandru si mustar
boabe de piper

Mod de preparare reteta salata de ardei iuti cu ceapa pentru iarna fara conservant

Se spala ardeii si se taie codita.
Ceapa se curata de coaja si se spala.
Ardeii iuti se feliaza cu ajutorul robotului sau cu mana.

Se feliaza ceapa si se amesteca cu ardeii.

Apa, otetul, sarea, zaharul si condimentele se pun pe foc.
Se lasa sa fiarba 1-2 minute.

Amestecul de ardei si ceapa se pune in borcane sterilizate.

Vezi aici cum se sterilizeaza borcanele.

Salata de ardei iuti cu ceapa

Amestecul de apa si otet se toarna fierbinte in borcane. Nu uitati sa puneti un cutit sub borcan, ca sa nu se sparga cand turnati lichidul fierbinte.

Salata de ardei iuti cu ceapa

Se infileteaza borcanele si se acopera cu o patura.
Cand s-au racit, se depoziteaza in camara. Pofta buna!

RECOMAND SI ACESTE RETETE:

Ardei iuti cu telina la borcan

Ardei iuti cu telina la borcan

Zarzavat pentru iarna la borcan reteta fara conservant

zarzavat pentru iarna la borcan

Castraveti murati in otet reteta pas cu pas fara conservant

Castraveti murati in otet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.