bulgogi de vita
Asia,  Coreea,  Vita

Bulgogi de vita reteta traditionala coreeana

Bulgogi de vita. Bulgogi de vita reteta. Reteta autentica bulgogi. Marinata bulgogi coreeana. Bulgogi preparare. Retete coreene cu carne de vita. Carne de vita la gratar stil coreean. Bucatarie coreeana bulgogi. Retete asiatice cu vita. Marinata dulce-acrisoara pentru carne de vita. Bulgogi la tigaie

Bulgogi este una dintre cele mai apreciate retete coreene, fiind cunoscuta pentru combinatia perfecta intre carne de vita frageda, marinate in arome dulci-acrisoare si gratarul rapid care ii confera un gust unic. Tradus literal ca si „carne la foc”, bulgogi este pregatit prin marinarea fasiilor de vita intr-un amestec complex de sosuri, pentru a obtine o textura delicata si un gust profund. Aceasta reteta este ideala pentru cinele in familie sau pentru ocazii speciale, aducand gustul autentic coreean chiar la tine acasa.

Ce este Bulgogi (불고기)?

Bulgogi  este un preparat traditional coreean realizat din carne de vita marinata, taiata in fasii subtiri si gatita rapid la gratar sau intr-o tigaie bine incinsa. Denumirea „bulgogi” se traduce literal ca „carne la foc” („bul” inseamna foc, iar „gogi” carne). Marinata este cheia acestui preparat, avand arome dulci-acrisoare date de ingrediente precum sosul de soia, zaharul brun, usturoiul, ghimbirul si sucul de pere sau mere. Aceasta fragezeste carnea si ii confera un gust complex si echilibrat.

Aceasta reteta a castigat popularitate nu doar in Coreea, ci si in intreaga lume, datorita gustului sau delicios si versatilitatii.

Bulgogi poate fi servit ca fel principal, alaturi de orez, kimchi si alte garnituri traditionale, fiind ideal atat pentru mesele de zi cu zi, cat si pentru ocazii speciale.

bulgogi de vita

Ingredientele principale Pentru a pregati un bulgogi autentic, aveti nevoie de:

Carne de vita (de obicei, cotlet sau carne de muschi) – se poate folosi si vitel
Sos de soia – pentru a oferi un gust umami profund.
Zahar – pentru o nota dulce, echilibrand saratul.
Ulei de susan – pentru aroma si un strop de nutritie.
Usturoi si ghimbir – pentru un plus de savoare.
Ceapa verde  – pentru un adaos de textura si prospetime.
Pere – pentru fragezire

Metoda de preparare

Marinarea carnii: Taiati carnea de vita in fasii subtiri si adaugati sos de soia, zahar, ulei de susan, usturoi si ghimbir. Lasati sa se marineze timp de cel putin 30 de minute, dar ideal ar fi cateva ore sau chiar peste noapte pentru a intensifica aromele.

Gatirea bulgogi-ului: Incalziti o tigaie sau un gratar la foc mediu-inalt. Adaugati carne marinata si gatiti pana cand devine frageda si usor caramelizata, aproximativ 5-7 minute.

Servire: Bulgogi poate fi servit cu orez alb, legume trase la tigaie si diverse kimchi-uri, oferind o masa echilibrata si colorata.

Sugestii de servire Pentru a transforma bulgogi-ul intr-o masa memorabila, incercati urmatoarele:

Rulati fasii de bulgogi in frunze de salata, adaugand cateva felii de ardei si sos gochujang.
Folositi bulgogi ca umplutura pentru burritos, quesadilla sau tacos pentru o fuziune de arome.
Serviti-l cu legume la gratar si o supa coreeana, cum ar fi kimchi jjigae.

Sfaturi pentru un Bulgogi de vita perfect

Carnea: Alege carne de vita de calitate superioara, precum muschi sau antricot. Feliile trebuie sa fie foarte subtiri, pentru a se gati rapid si uniform.
Marinarea: Foloseste suc de pere sau de mere pentru a fragezi carnea si pentru a adauga o nota subtila de dulceata.
Gatirea: Poti gati bulgogi fie pe gratar, fie intr-o tigaie bine incinsa. Daca folosesti tigaia, adauga cateva picaturi de ulei de susan la final pentru un plus de aroma.

Ingrediente bulgogi de vita

500 g de fasii subtiri de carne de vita sau vitel (muschi sau antricot)
4 linguri de sos de soia
2 linguri de zahar brun
2 linguri de ulei de susan
3 linguri de pere sau suc de para (pentru fragezirea carnii)
3 catei de usturoi, maruntiti
1 lingura de ghimbir ras
2 cepe verzi, taiate rondele
Seminte de susan si ceapa verde pentru decor

Mod de Preparare reteta bulgogi de vita

Se pregatesc ingredientele.

Intr-un bol mare, se amesteca sosul de soia, zaharul brun, uleiul de susan, sucul de pere, usturoiul, ghimbirul si ceapa verde. Se adauga carnea de vita si se lasa la marinat timp de cel putin 30 de minute sau peste noapte, pentru un gust mai intens.
Se incinge o tigaie sau o plita la foc mediu. Gateste fasiile de vita pana cand devin rumene si fragede, aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte.

bulgogi de vita

Se amesteca din cand in cand, sa se rumeneasca pe toate partile.

bulgogi de vita

Bulgogi se serveste cu orez alb, kimchi si alte garnituri coreene, presarand deasupra seminte de susan si ceapa verde. Pofta buna!

RECOMAND SI ACESTE RETETE COREENE:

Mini Gimbap / Kimbap reteta traditionala coreeana

mini gimbap

Supa Ramen cu kimchi

Supa Ramen cu kimchi

Reteta coreeana tteokbokki

Reteta coreeana tteokbokki

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.