Prajitura Albinita
Desert,  Prajituri

Prajitura Albinita cu foi cu miere si crema de gris cu lapte si unt

Prajitura Albinita este una dintre cele mai indragite prajituri de casa, pe care le prepara gospodinele de la noi.
Prajitura are patru foi cu miere si o crema de gris cu lapte, unt si lamaie. Reteta difera de altele prin faptul ca la foi se adauga untura.
Chiar daca a fost prima oara ca am pregatit o prajitura cu foi, nu am intampinat deloc dificultati, asa ca daca si voi va fereati de astfel de prajituri, puteti incerca reteta cu incredere.
La prepararea acestei prajituri am folosit robotul Kenwood, care mi-a usurat munca si mi-a dat impulsul pentru a incerca o prajitura cu foi. Este stabil, cu accesorii de o foarte buna calitate si un bol incapator. Telul ajunge pana la baza bolului, am putut pregati glazura regala si dintr-un singur albus. Usor de folosit, iar becul ii aduce ceva in plus.

Recomand si prajitura Fanta

prajitura Fanta

Incercati si prajitura Jerbo

prajitura jerbo cu foi si nuca

Ingrediente Prajitura Albinita

Pentru 4 foi:
500 g faina
3 linguri de zahar
5 linguri de miere
50 g untura de porc
2 oua
3 linguri de lapte
7 g praf de copt
varf de cutit de sare

Pentru crema:
1 l lapte
4 linguri de zahar
200 g gris
200 g unt
zeama si coaja de la o lamaie
un borcan de gem de caise (sau orice gem acrisor)

Mod de preparare reteta Prajitura Albinita

Cum se prepara foile
Am introdus ingredientele pentru blat in recipientul robotului si am mixat.
Daca nu aveti un robot, bateti ouale cu zaharul, mierea si untura.
Adaugati laptele si amestecati. Apoi puneti restul ingredientelor si framantati cam 3-4 minute.

Aluatul se imparte in patru bucati de marime egale.

Foile se intind fie pe dosul tavii, fie pe foi de copt refolosibile. Eu am optat pentru varianta din urma.
Foile se inteapa cu o furculita, din loc in loc, ca sa nu se umfle in timpul coacerii.

Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se tine cam 3-4 minute sau pana cand incep sa se rumeneasca marginile.
Se continua cu restul foilor.
Foile se lasa sa se raceasca inainte de a fi umplute cu crema.

Cum se prepara crema de gris cu lapte si unt
Se pune laptele cu zaharul la fiert.
Cand incepe sa fiarba, se adauga grisul si se amesteca continuu.
Cand se ingroasa, se ia de pe foc si se amesteca impreuna cu sucul si coaja de lamaie.

Se lasa deoparte sa se raceasca.
Se mixeaza cu untul.

Asamblare
Se ia o foaie si se intinde pe toata suprafata ei jumatate din crema.

Se acopera cu o foaie, pe care se intinde gemul.

Se pune a treia foaie, se aplica restul de crema si se pune deasupra ultima foaie.
Prajitura se acopera cu folie alimentara si se lasa la rece. Puteti sa puneti deasupra ceva greu.

Se lasa peste noapte la frigider.
Se presara deasupra zahar pudra si se feliaza.

Pofta buna!

Pentru foi m-am inspirat de aici, iar pentru crema de aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.