Bucataria coreeana
Bucataria coreeana. Introducere in bucataria din Coreea. Scurta introducere in bucataria din peninsula coreeana.
Bucataria din Peninsula Coreeana are o varietate larga, de la mancarea de strada la preparate pentru palat, dar si mancaruri unice si specifice anumitor regiuni. A devenit populara datorita serialelor K-Drama si a muzicii K-Pop, tot mai multe persoane aratandu-si interesul de a incerca preparatele din aceasta tara.
Coreenii isi arata respectul si dragostea pentru mancare in relatia cu aceasta. Se acorda o atentie deosebita valorilor nutrientive , mai ales ca este vazuta si ca un medicament pentru corp. Adica poate fi folosita pentru detoxifiere, vindecare, dar si pentru a hrani.
O masa tipica coreeana este bine balantata si contine carne, legume si carbohidrati, gatite doar cat sa-si pastreze proprietatile nutritive. Se acorda importanta si anotimpului in care se prepara mancarurile, dar si zonei de unde provin.
Se evidentiaza prin bogatia gusturilor, prepondereaza cel picant si dulce, pe langa cele acrisoare, sarate si chiar si amarui. Este si foarte colorata si placuta ochiului, oferind o paleta vizuala foarte atractiva.
Coreeni folosesc betigase, deci mancarea se prepara ca in restul Asiei, taiata in bucati de marimea unei imbucaturi. Ingredientele, cum ar fi tofu, sosul de soia, taiteii de orez, legumele proaspete, precum si unele metode de a gati sunt similare cu bucatariile din Estul Indepartat.
Carnea rosie este scumpa in Coreea, de aceea se serveste la ocazii speciale. Puiul si pestele sunt mai abundente.
Coreenii consuma mai putina carne decat in alte parti ale lumii, iar bucataria lor ofera o varietate mare de preparate cu legume, dar si produse bogate in proteine din soia. Aparte from bucataria asiatica sunt legumele consumate proaspete, sub forma de salate sau muraturi.
Putem spune ca este o bucatarie sanatoasa, avand in vedere ca nu intalnim multi coreeni supraponderali. Faptul ca se serveste supa la fiecare masa si ca mancarea are un continut caloric redus, ajuta la mentinerea greutatii.
Ce contine o masa din bucataria coreeana?
O masa coreeana poate fi cumva complicata. Centrata pe orez, implica un fel principal, o supa sau un stock din legume, carne si doenjang ( o pasta din soia) si multe garnituri din legume si condimente, care se numesc banchan.
Bap sau orezul este baza bucatariei coreene si neutralizeaza gusturile sarate sau picante ale mancarurilor care il acompaniaza. De asemenea, ofera si satietate.
Se prepara ca si orezul japonez, mai intai la foc mare, care apoi se reduce si nu se amesteca deloc in procesul gatirii. Inainte de a fi preparat, se spala si se lasa la inmuiat circa 30 de minute. Orezul folosit este cu bob scurt.
Banchan sau garnituri sunt preparatele care apar pe masa ca sa complementeze felul principal si orezul. Consta din preparate mici care marime, care se aseaza pe farfurioare asemanatoare cu cele de la seturile noastre de cafea.
Felul principal consta de obicei din carne pe gratar, acompaniat de orez si banchan, dar si de un bol de supa.
Fiecare persoana primeste un bol cu orez sau supa, iar restul vor fi puse in centrul mesei cu menirea de a fi impartite. De cele mai multe ori, carnea se marineaza cu condimente specifice.
Kimchi este preparatul care nu lipseste de pe nici o masa coreeana. Fie ca e facut in casa, fie ca e cumparat este acompaniamentul perfect. Este inscris in patrimoniul UNESCO si este in top 5 al mancarurilor cele mai sanatoase.
Ii voi dedica un alt articol, unde veti putea citi mai multe despre acest preparat.
Gasiti un mare numar de retete pe cel mai popular site.
Ce ingrediente sunt specifice bucatariei din Coreea?
Ingrediente specifice bucatariei coreene:
– ulei de susan
– fulgi de ardei iuti (gochugaru)
– pasta de ardei iuti (gochujang)
– usturoi
– ghimbir
– ceapa verde
– sos de soia
– pasta de sos de soia (doenjang)
Mai sunt atat de multe de spus, incat voi continua aceasta serie de gastronomie coreeana cu mai multe articole legat de tehnicile de preparare, felurile de mancare, ingrediente si multe altele.