Cozonac cu stafide
De obicei fiecare membru al familiei prefera o altfel de umplutura de cozonac, de aceea noi trebuie sa le preparam pe toate. Si cand ti se cere cozonac cu stafide, faci cozonac cu stafide.
V-am spus deja ca mi-a placut mult cozonacul de la Caietul cu retete, ca am folosit aceeasi reteta.
Reteta de cozonac cu stafide poate fi folosita si la alte umpluturi,cum ar fi cu rahat, nuca, cacao.
Ingrediente Cozonac cu stafide
1 kg faina
600 ml lapte
200 gr zahar
4 galbenusuri
50 gr drojdie proaspata
50 gr unt topit
1 lingurita sare
1 lingurita esenta rom
coaja de lamaie Kotanyi
coaja de la o portocala
200 g stafide
Mod de preparare reteta Cozonac cu stafide
Coaja de lamaie se lasa la inmuiat in lapte 5 minute.
Se prepara maia din drojdia lichefiata, 200 ml lapte si 2 linguri de zahar. Se lasa deoparte 5 minute.
Faina se pune intr-un bol adanc, se adauga drojdia, galbenusurile, laptele, coaja de lamaie, coaja de portocala, untul, zaharul, stafidele si esenta de rom. Se framanta un aluat elastic. Daca mai e nevoie de faina, mai adaugati pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se adauga sarea si se mai framanta putin.
Se lasa deoparte sa dospeasca si sa se dubleze ca marime, intr-un loc calduros si ferit de curent.
Aluatul se imparte in doua. Se ia o bucata si se imparte in trei bile, care se fac sul si apoi se impletesc. La fel procedam si cu cealalta bucata. Se unesc capetele si se pune in tava tapetata cu ulei si faina sau hartie de copt.
Se lasa cozonacii la dospit cam o jumatate de ora.
Cozonacii se ung cu galbenus amestecat cu lapte si se dau la cuptorul preincalzit cam o ora, la inceput la foc mai mare, apoi la foc mai mic.
Incercati si voi Cozonac cu stafide.
Va astept si pe pagina de facebook Carte de Retete.