Beigli cu nuca sau mac
Aluaturi dulci,  Bucataria internationala,  Desert,  Retete romanesti,  Ungaria

Baigli cu nuca sau mac – reteta de cozonac unguresc Beigli

Baigli cu nuca sau mac. Reteta ungureasca de cozonac.Potcoave cu nuca. Potcoava cu mac. Coarda cu mac. Retete ardelenesti. Reteta beigli cu nuca sau mac.

Beigli-ul este un cozonac traditional, specific in special culturii maghiare si in unele regiuni din Romania, cum ar fi Transilvania. Acesta este preparat de obicei in perioada sarbatorilor de iarna, in special de Craciun.

Originile beigli-ului se regasesc in traditiile de patiserie ale ungurilor, iar reteta sa a evoluat de-a lungul timpului. Beigli-ul este, in general, umplut cu nuci sau mac, iar aluatul este unul fraged si foietat, care ii confera o textura speciala.

Prepararea beigli-ului implica amestecarea ingredientelor pentru aluat, care include faina, unt, drojdie si lapte, si lasarea acestuia sa dospeasca. Umplutura, care poate fi facuta din nuci macinate sau mac, este preparata separat si apoi intinsa pe aluatul dospit. Aluatul este rulat, modelat si copt pana devine auriu.

Beigli-ul este adesea servit alaturi de alte dulciuri traditionale in timpul sarbatorilor, fiind un simbol al generozitatii si al ospitalitatii. Fiecare familie are propria reteta si tehnica de preparare, ceea ce face ca acest desert sa aiba o semnificatie personala si culturala profunda.

Astazi, beigli-ul este apreciat nu doar in Ungaria, ci si in comunitatile maghiare din intreaga lume, fiind un deliciu care aduce aminte de traditii si de momentele petrecute alaturi de cei dragi.

Daca iti plac cozonacii cu umplutura, atunci baigli sau beigli, cum sunt numiti in limba maghiara sunt perfecti pentru tine. Este un cozonac traditional unguresc cu multa umplutura, sub forma de rulada si care nu are un grad de dificultate ridicat.

Ce este Baigli?

Baigli este un tip de rulou umplut, originar din Ungaria, dar care a fost adoptat cu succes de bucataria romaneasca. De obicei, este umplut cu nuca sau mac, dar pot exista si variatii cu alte umpluturi. Se serveste de obicei in felii, iar textura sa frageda si umplutura aromata il fac un desert perfect pentru orice ocazie festiva.

Este foarte popular in Ardeal. Se prepara cu ambele umpluturi si ese nelipsit de pe masa de sarbatotoare.

Sfaturi pentru un baigli perfect

Foloseste ingrediente de calitate: Faina, untul si nucile proaspete vor face o mare diferenta in gustul final.

Nu grabi procesul de dospire: Asigura-te ca aluatul are timp suficient sa creasca pentru a obtine o textura pufoasa.

Experimenteaza cu umpluturi: Poti incerca variante cu ciocolata, fructe uscate sau chiar branza dulce pentru a diversifica reteta.

Foloseste ingrediente la temperatura camerei, cu exceptia untului, care trebuie sa fie rece.

Nu intinde aluatul prea subtire pentru a preveni ruperea rulourilor.

Lasa baigli-ul sa se raceasca complet inainte de a-l felia, pentru a pastra forma rulourilor.

Ingrediente:

Din cantitatile de mai jos ies trei baigli cu mac si trei baigli cu nuca.
Pentru aluat
1 kg faina
500 gr unt sau margarina sau un amestec de unt si untura
1 ou
150 gr zahar
1 pachetel drojdie proaspata
200 ml lapte caldut
Pentru umplutura de mac:
500 gr mac macinat
150 ml lapte
200 gr zahar
Pentru umplutura de nuca:
500 gr nuca macinata
100 ml lapte
200 gr zahar
Pentru uns
un galbenus de ou

Mod de preparare reteta baigli cu nuca sau mac

Aluat
Se pregatesc ingredientele.
Laptele caldut se toarna peste drojdia lichefiata.
Se amesteca faina, untul, zaharul si oul.
Se adauga laptele si se framanta un aluat pufos.
Se imparte in 6 bucati de marime egala si se lasa la dospit pana se pregateste umplutura.

Beigli cu mac
Laptele se pune la fiert, cand incepe sa clocoteasca se adauga zaharul si macul.
Se lasa la racit.
Se iau 3 bucati de aluat si se intinde fiecare. Umplutura se imparte in trei parti egale.
Peste fiecare bucata de aluat intins se intinde umplutura, dupa care se ruleaza.
Se impunge fiecare bucata cu furculita, din loc in loc si se unge cu galbenus de ou.
Se coc la 180, cam 30-40 de minute sau pana cand devin aurii.

Beigli cu nuca
Se procedeaza la fel ca la cel cu mac.

Recomand si aceste retete:

Cozonac Babka insiropat, cu umplutura de ciocolata si nuci

Cozonac leopard – reteta video

Cozonac pufos cu nuca si cacao reteta ca la mama acasa

cozonac pufos cu nuca si cacao reteta pas cu pas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.