Cozonac Babka insiropat, cu umplutura de ciocolata si nuci
Cozonac Babka Cum sa prepari cozonac insiropat cu ciocolata Reteta de cozonac in fasii Cozonac despicat cu ciocolata
Acest cozonac se prepara in bucataria evreiasca si este un cozonac insiropat cu umplutura de ciocolata si nuca.
La noi a avut un mare succes si n-a mai ramas nimic in 24 de ore.
Reteta difera de altele prin faptul ca aluatul se lasa la frigider peste noapte. Cozonacul este dens, insiropat si aromat. Cu greu te poti opri din mancat!
Cozonacul Babka este un desert cu origini est-europene, recunoscut pentru textura sa pufoasa, straturile marmorate si umplutura bogata, de obicei cu ciocolata sau scortisoara. Desi seamana cu cozonacul traditional romanesc, Babka se remarca prin forma sa distincta si modul special de impletire. Numele „Babka” provine din cuvantul slav pentru „bunica”, fiind un desert cu o istorie bogata, asociat cu sarbatorile si momentele speciale in familie.
Cum a devenit Babka popular in intreaga lume?
Babka a capatat popularitate internationala in special datorita comunitatilor evreiesti est-europene care au migrat in Statele Unite in secolul al XIX-lea si inceputul secolului XX. Acesta a devenit un simbol al traditiei si confortului, un desert care aduce impreuna arome autentice si un aspect spectaculos. Astazi, Babka este regasit in multe variante, de la clasicul cu ciocolata si scortisoara, pana la reinterpretari moderne cu umpluturi de fistic, crema de branza, dulceata sau chiar matcha.
M-am inspirat de aici pentru aceasta reteta.
Incercati si cozonac leopard
Va recomand si reteta de Cozonac floare cu ciocolata
Ingrediente cozonac Babka
Pentru aluat
530 g faina
100 g zahar
2 plicuri de drojdie uscata – 14 g
coaja rasa de la o portocala
3 oua
120 ml lapte
1/3 lingurita sare
150 g unt la temperatura camerei
Pentru umplutura
50 g zahar pudra
30 g pudra cacao
130 g ciocolata cu continut ridicat de cacao
2 linguri zahar
120 g unt
100 g nuci maruntite
Pentru sirop
260 g zahar
160 ml apa
Mod de preparare reteta cozonac Babka:
Aluatul pentru cozonacul babka se prepara cu o zi inainte si se dospeste la rece.
Ingredientele pentru aluat, in afara de unt si sare, se introduc in bolul mixerului, la care s-a atasat dispozitivul pentru framantare.
Se amesteca pana se obtine un aluat omogen, apoi se adauga untul si sarea si se framanta 5-10 minute.
Bolul se acopera cu o folie alimentara si se da la frigider peste noapte.
A doua zi se incepe cu prepararea umpluturii.
Ciocolata se poate topi pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde.
Se amesteca toate ingredientele, mai putin nuca macinata, pana se obtine o pasta omogena.
Se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua bucati. O parte se pune inapoi in frigider.
Se ia bucata de aluat si se ruleaza sub forma de dreptunghi.
Se aplica jumatate din crema de ciocolata.
Se presara nuca macinata.
Se ruleaza si se taie aluatul in jumatate.
Se impleteste si se aseaza in tava.
Se procedeaza la fel si cu a doua bucata de aluat.
Se lasa la crescut pentru o ora si jumatate.
Se introduc tavile in cuptorul preincalzit si se coc la 180 de grade pentru 30 de minute.
Se prepara siropul de zahar in timp ce cozonacii sunt la cuptor. Apa si zaharul se pun intr-o craticioara si se lasa pe foc pana cand se topeste zaharul.
Se scot cozonacii din cuptor, se lasa deoparte 5 minute si se ung cu siropul de zahar.
Se feliaza si se serveste.
Pofta buna!