
Prajitura cu smantana si nuca – reteta simpla si delicioasa
Prajitura cu smantana si nuca. Prajitura cu nuca si smantana. Reteta de prajitura cu crema de nuci si smantana. Prajitura cu foi si crema de nuca. Reteta de prajitura pentru sarbatori. Prajitura cu foi cu miere.
Prajitura cu smantana si nuci este una dintre acele retete simple si delicioase care aduc gustul copilariei in orice bucatarie. Perfecta pentru sarbatori, dar si pentru o zi obisnuita in care vrei sa iti rasfeti familia cu ceva bun, aceasta prajitura se prepara rapid si are un gust aparte datorita combinatiei de smantana si nuci.
Este un desert cremos, cu gust bogat si textura fina – se pregateste usor si se mananca si mai repede!
Foloseste smantana grasa pentru un gust mai cremos si o textura moale.
Nucile pot fi prajite usor inainte de a fi adaugate in aluat, pentru un plus de aroma.
Prajitura se poate pastra proaspata pana la 3 zile intr-un recipient inchis.
Aceasta prajitura nu trebuie sa lipseasca de pe platoul de sarbatori, alaturi de prajitura Alba ca Zapada , Fanta cu crema de branza si suc de portocale sau Albinita
Ingrediente prajitura cu smantana si nuca
Ingrediente pentru foi:
100 ml lapte
4 linguri de miere de albine
2 oua
120 gr unt
200 gr zahar
1 lingurita de bicarbonat
450 gr faina
un varf de cutit de sare
Ingrediente pentru crema:
1 kg smantana 20-25% grasime
1 cana nuci macinate
80 g zahar pudra
zeama de lamaie, dupa gust
Mod de preparare reteta prajitura cu smantana si nuca
Se incalzesc laptele, mierea, ouale, untul, zaharul si bicarbonatul de sodiu intr-un vas. Se fierb la foc mediu, amestecand constant, pana cand compozitia capata o nuanta de caramel. Se opreste focul si se incorporeaza faina. Se lasa aluatul sa se raceasca.
Dupa ce aluatul s-a racit, se imparte in patru parti si se intind patru foi de dimensiunea 30×32 cm, presarand faina pe suprafata de lucru. Se intind toate foile inainte de a fi coapte, deoarece daca se intind pe rand, aluatul se va intari si va fi mai greu de manevrat.
Se coc pe dosul tavii, unde a fost asezata hartie de copt. Coacerea dureaza 5-6 minute la 180 de grade.
Dupa coacere, foile se aseaza pe un gratar pentru a se raci. Acestea sunt moi imediat ce sunt scoase din cuptor, dar devin ferme pe masura ce se racesc, de aceea este recomandat sa fie plasate pe o suprafata plana.
Pentru crema, se amesteca smantana cu nucile macinate, zaharul pudra si zeama de lamaie.
Aceasta compozitie se intinde intre foi si deasupra prajiturii.
Se continua pana se ajunge la ultima foaie.
Se pune un strat fin de crema si se presara nuca macinata deasupra pentru decor.
Se lasa prajitura la frigider cel putin 2-3 ore, pentru ca foile sa se inmoaie bine. Pofta buna!
Prajitura cu smantana si nuci este ideala atunci cand vrei un desert rapid, dar care sa impresioneze prin gust si textura. Este perfecta pentru cafeaua de dimineata, o gustare dulce dupa masa sau pentru a fi servita musafirilor.
RECOMAND SI ACESTE RETETE DE PRAJITURI:
Prajitura cu nuca, ness si krantz
Prajitura Tavalita cu cocos si afine – desertul perfect pentru orice ocazie

