Reteta prajitura Albinita
Reteta prajitura Albinita. Cum se prepara prajitura Albinita?. Prajitura Albinita cu foi de miere si crema de gris. Prajitura Albinita sau prajitura Claudia sau prajitura Dulcineea sau prajitura cu foi de miere. Reteta de prajitura de casa. Prajitura cu foi de miere. Retete de prajituri pentru sarbatori. Reteta de foi cu miere.
Desi este o prajitura foarte cunoscuta la noi, eu o stiu de la vecinii maghiari ca si mézes krémes , o prajitura foarte populara in zona mea. Este in topul favoritelor, alaturi de prajitura Jerbo.
Aceasta prajitura se regaseste pe platourile de sarbatori, dar si la ocazii festive. Noi o pregatim si cand ne e pofta de ea, nu e nevoie de o ocazie speciala. Am mai incercat o varianta , la care am folosit si untura si praf de copt la foi, dar nu am regasit gustul pe care il cunosteam. Dupa ce am studiat mai multe retete, m-am oprit la reteta Gicutei, care este exact ceea ce cautam, asa ca de acum inainte doar asa o voi prepara. Nu pot decat s-o recomand. Prajitura aceasta e atat de buna ca am si uitat ca nu-mi prea place sa intind foile.
De ce ingrediente e nevoie pentru prajitura Albinita?
Foi pentru prajitura Albinita : unt, zahar, miere, faina, oua, lapte, bicarbonat si un varf de cutit de sare
Crema pentru Albinita: lapte, gris, unt 82% continut grasime, vanilie (pastaie, esenta sau zahar vanilat), lamaie si un varf de cutit de sare
Pentru asamblare: un borcan mic de gem acrisor, preferabil de caise, dar poate fi si de visine si zahar pudra pentru deasupra
Ingrediente prajitura Albinita
Pentru foi
100 gr unt
200 gr zahar
200 gr miere
850 gr faina
2 oua
100 ml lapte
2 lingurite bicarbonat de sodiu
putina sare
Pentru crema
600 ml lapte
6 linguri cu varf de gris
250 gr de zahar
250 gr unt
2 lingurite esenta de vanilie
zeama de la o jumatate de lamaie
putina sare
Mai avem nevoie de:
un borcan mic de gem de caise
30 gr zahar pudra
Mod de preparare reteta prajitura Albinita
Se pregatesc ingredientele. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
Cum se prepara foile pentru reteta prajitura Albinita?
Untul, mierea, zaharul si sarea se pun pe foc intr-o craticioara. Se amesteca pana se dizolva zaharul, se da deoparte si se lasa sa se raceasca.
Se pune faina intr-un bol, se adauga ouale, bicarbonatul stins cu otet, apoi compozitia de miere si zahar.
Se amesteca toate ingredientele si se framanta, adaugand treptat laptele, pana se obtine un aluat omogen, usor de intins. Cantitatea de lapte poate fi marita sau redusa, in functie de cum se comporta faina.
Aluatul se imparte in patru bucati de marime egala.
Cum se intind foile cu miere?
Fiecare bucata de aluat se intinde si se coace pe dosul tavii de la aragaz. Ca sa fie mai usor, foile se pot intinde direct pe foaia de copt. Se inteapa din loc in loc cu furculita.
Fiecare foaie se coace la cuptor, pentru 7-8 minute sau pana cand incep sa se rumeneasca.
Se lasa sa se raceasca separat inainte de a fi umplute cu crema. Se pot pregati si inainte si umplute cu crema cu o zi inainte de a fi consumate, dar se pun una peste cealalta doar dupa ce s-au racit.
Cum se prepara crema pentru prajitura Albinita?
Se pune laptele la fiert cu zaharul si cu un varf de cutit de sare. Cand incepe sa dea in clocot, se adauga treptat grisul, amestecand continuu cu un tel, ca sa nu se formeze cocoloase.
Se lasa sa fiarba pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga vanilia si sucul de lamaie. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu untul mixat spuma.
Cum se asambleaza?
Se pune o foaie in tava si se acopera cu jumatate din crema de gris.
Se aseaza deasupra a doua foaie, se preseaza usor si se intinde gemul.
Se pune a treia foaie, se preseaza cu mainile si se pune restul de crema.
Se pune si a patra foaie, se acopera cu folie alimentara si se aseaza deasupra un tocator.
Se lasa peste noapte intr-un loc racoros, pentru a se fragezi foile.
A doua zi se taie marginile si se pudreaza cu zahar pudra.
Se feliaza prajitura. Pofta buna!
Recomand si aceste prajituri:
Prajitura Fanta cu crema de branza si suc de portocale