Salata turceasca cu naut, rosii, feta, sumac si patrunjel
Salata turceasca cu naut. Retete turcesti. Retete cu naut. Retete din bucataria turceasca. Cum se fierbe nautul?
Bucataria turceasca este bogata in culori, prospetime si culori. Dar si gustul este pe masura si combinatiile folosite sunt pe gustul tuturor. Cand ma gandesc la preparatele de acolo, gandul ma duce instantaneu la kebab si la legume. Asa imi si amintesc strazile din Istanbul, cu multe preparate din legume in vitrinele restaurantelor.
Salatele turcesti sunt diferite de cele din bucataria romaneasca, racoroase si satioase. Au devenit o parte din meniul familiei mele si le indragim, de la mic la mare.
Cum se fierbe nautul?
De regula, eu fierb nautul la Multicooker Express pentru 20 de minute, pe Manual High, daca a stat peste noapte la inmuiat si 30 de minute, daca nu au fost inmuiate boabele.
Daca se fierbe la oala, se lasa la inmuiat peste noapte, de preferat in frigider, se clateste si se fierbe 45-60 de minute. Depinde de cat de mari sunt boabele.
De asemenea, se poate folosi si naut la conserva, cea mai rapida si la indemana metoda.
Apa in care a fiert nautul, numita aquafaba, se poate folosi pentru a prepara maioneza de post.
Ce ingrediente sunt necesare la salata cu naut?
Naut – se poate folosi naut la conserva sau se poate fierbe in prealabil
Rosii – de preferat rosii cherry, dar se pot folosi orice rosii, cu conditia sa fie aromate
Ceapa rosie – prefer ceapa rosie, pentru ca este gustoasa in combinatie cu sucul de lamaie si sumac
Sumac – un condiment foarte folosit in retetele turcesti si din Orientul Mijlociu, are un gust acrisor si se presara pe legume, peste sau carne la gratar, dar si peste hummus
Branza feta -se poate folosi fie feta, fie telemea
Suc de lamaie – neaparat sa fie proaspat stors
Ulei de masline extra virgin – o lingura de ulei de masline este de ajuns
Patrunjel – pentru decorat, la sfarsit
Menta – se poate folosi fie proaspata, fie uscata si este folosita pentru a ii conferi salatei un gust racoritor
Fulgi de ardei iute – cantitatea se poate modifica, dupa propriul gust
Ingrediente salata turceasca cu naut
400 gr naut fiert
100 gr telemea
200 gr rosii cherry
1 ceapa rosie
1 lingura sumac
1 lingurita menta uscata
1 lingurita fulgi de ardei iute
1 lamaie
1 lingura de ulei extra virgin
1 lingura de patrunjel
sare si piper
Mod de preparare reteta:
Se pregatesc ingredientele.
Nautul se pune intr-un bol si se amesteca cu menta si fulgii de ardei iute.
Ceapa se taie felii subtiri si se amesteca cu sumacul. Se lasa deoparte cateva minute, pana se inmoaie ceapa.
Rosiile se taie cuburi, iar patrunjelul marunt.
Telemeaua se sfarama si se adauga peste naut. Se pune ceapa, rosiile si restul ingredientelor.
Se amesteca bine, avand grija sa nu fie sfaramate rosiile.
Se poate servi deindata sau se poate da la rece pentru cateva ore.
Pofta buna!
Recomand si aceste retete din bucataria turceasca:
Salata turceasca de dovlecei cu iaurt, usturoi si nuci