
Focaccia cu maia
Focaccia cu maia. Retete cu maia. Ce poti prepara cu maia? Focaccia simpla.
Daca faceti paine cu maia, de fiecare data cand o hraniti probabil puneti deoparte surplusul. Eu, cel putin, asa fac si mereu se aduna maia pe care o folosesc fie la gogosi, fie la covrigi sau focaccia.
Ingrediente:
340 gr maia naturala
340 ml apa calduta
720 gr faina alba
75 ml ulei de masline, plus pentru tava si deasupra la focaccia
1 lingura de sare
2 linguri de miere
1 lingura de drojdie uscata
sare grunjoasa si rozmarin sau branza rasa (optional) pentru deasupra
Mod de preparare reteta focaccia cu maia:
Se pregatesc ingredientele.
Intr-un bol mare se combina apa calduta si maia naturala.
Se adauga faina si restul ingredientelor.
Se framanta cu mana sau mixerul, pana cand se obtine un aluat elastic.
Cu mana se framanta cam 12-15 minute, iar cu mixerul 5-7 .
Se lasa aluatul la crescut pentru o ora.
Se impacheteaza de 3-4 ori si se lasa la crescut inca o ora.
Se pun doua linguri cu ulei de masline in tava de 28×35 cm. Se poate folosi si tava de la cuptor.
Se pune aluatul in tava si se intinde usor cu mainile, pana cand se umple toata tava.
Se lasa la odihnit 15 minute, se intinde inca o data si se lasa din nou deoparte un sfert de ora.
Se acopera tava si se da la frigider sa creasca peste noapte (14-16 ore).
A doua zi, se scoate din frigider si se lasa la temperatura camerei pentru o jumatate de ora.
Se preincalzeste cuptorul la 215 grade C.
Inainte de a da tava la cuptor, se apasa usor din loc in loc cu degetele, fara a dezumfla aluatul.
Se stropeste cu ulei de masline extra virgin si se presara sare grunjoasa si rozmarin sau branza rasa(optional).
Se coace 20-25 de minute sau pana cand incepe sa se rumeneasca.
Se scoate din cuptor si se lasa deoparte 10-15 minute.
Se serveste calduta sau la temperatura camerei.
Pofta buna!
Recomand si aceste retete:
Gogosele cu maia naturala sau cu drojdie uscata

