Gogosele cu maia naturala sau cu drojdie uscata
Gogosele cu maia naturala. Reteta de gogosi cu maia. Ce se mai poate prepara cu maia?
Dupa ce am inceput sa fac paine cu maia, am inceput sa caut si alte intrebuintari. Am testat retete de focaccia, covrigi, bagels si nu se putea sa nu incerc chiar gogosi. Le-am repetat deja de multe ori, au fost pe gustul nostru si m-am gandit ca o sa mai vrea si altii sa le faca.
Daca vrei sa incerci reteta si nu ai maia naturala, o poti inlocui cu o lingurita de drojdie uscata.
Gogoselele se pot face rotunde, dar pot avea si alta forma. Mie asa mi se par cel mai usor de facut. Si mai usor de mancat.
Dupa mai multe cautari, m-am oprit la reteta aceasta.
Maia naturala folosita in reteta este hranita cu o noapte inainte si are bule. Deci e nevoie de o maia activa, nu cea tocmai scoasa din frigider.
Ingrediente
320 gr faina alba
125 ml lapte caldut
50 gr zahar
1 ou
1/2 cup maia naturala sau 1 lingurita de drojdie uscata
1/2 lingurita sare
ulei, pentru prajit
Topping
100 gr zahar
1/2 lingurita scortisoara (sau dupa gust)
Mod de preparare reteta Gogosele cu maia naturala
Intr-un bol mare se pune faina, zaharul, sarea, oul, laptele si maia naturala. Daca folositi drojdie uscata, se lasa 5 minute deoparte cu laptele si o lingura de zahar.
Se amesteca cu o lingura de lemn. Se obtine un aluat moale, dar care se poate framanta. Se pune pe masa de lucru, presarata cu faina si se framanta cateva minute.
Se imparte aluatul in 24 de bucati de marime egala, se imparte aluatul in doua, apoi fiecare jumatate se taie. Din fiecare bucata se vor obtine 6 bucati. Se formeaza bilute si se pun intr-o tava, lasand loc intre ele. De asemenea, compozitia se poate pune si cu lingura, direct in tava.
Se pune tava intr-un loc ferit de curent si lasa la crescut, cam o ora. De retinut ca ele vor mai creste in timpul prajirii.
Se prepara toppingul, amestecand zaharul cu scortisoara.
Se pune intr-o craticioara ulei si se infierbanteaza.
Se prajesc, pe rand, gogosile, avand grija sa nu fie prea ingramadite.
Cand se rumenesc pe o parte, se intorc pe cealalata.
Dupa ce s-au prajit se lasa la scurs 30 de secunde, apoi se tavalesc prin zaharul cu scortisoara.
Se pun in bol si se servesc. Pofta buna!
Mai recomand si:
Pancakes pufoase cu maia naturala