Aluaturi,  Aluaturi sarate,  Paste,  Retete romanesti

Paine cu cartofi secuiasca

Cand vine vorba despre retetele mamei mele,cea mai draga mie este cea de paine cu cartofi. Sigur,veti spune ca la noi se gaseste la toate colturile si chiar avem norocul cu o paine foarte gustoasa,dar cand intru la mama in casa si totul miroase a paine,parca nici una nu o poate intrece. Si nu doar ca e gustoasa,are o textura moale,care ramane la fel si peste cateva zile.
Cateva sfaturi pentru ca painea sa va reuseasca,sfaturi valabile si pentru atunci cand lucrati cu aluaturi cu drojdie:
  • Folosim apa calduta si nu rece sau prea fierbinte,altfel riscam ca aluatul sa nu creasca
  • Nu lasam sarea sa intre in contact cu drojdia,aceasta se va adauga la urma,dupa ce am framantat aluatul.
  • Odata framantat,acoperim aluatul cu un prosop umed (de la Jamie Oliver citire), aluatul va creste frumos.
  • Folositi cuptorul cu microunde pentru timpul cand aluatul trebuie sa stea deoparte si sa creasca. Acolo este ferit de curent.

Ingrediente Paine cu cartofi secuiasca

25 gr drojdie proaspata
3 cartofi potriviti
300-400 ml de apa calduta
1 lingurita de zahar
600 gr de faina
2 lingurite de sare
50 ml de ulei sau 2 linguri de untura

Mod de preparare reteta Paine cu cartofi secuiasca

Spalam cartofii si ii punem la fiert cu o lingurita de sare. Dupa ce s-au fiert si s-au racit,ii zdrobim ca pentru pireu.
Pregatim maia. Punem intr-un bol, 150 ml de apa calduta,o lingurita de zahar,drojdia si doua linguri de faina.Putem freca in prealabil drojdia,pana are consistenta unei paste sau o faramitam cu degetele.
Lasam deoparte,pana faina incepe sa se „crape”.
Adaugam in bol restul de apa,faina,cartofii si uleiul si framantam cam 10 minute. Aluatul va deveni elastic. Adaugam si sarea si mai framantam ca sa se incorporeze.
Presaram putina faina deasupra aluatului,acoperim bolul cu un prosop umed si lasam deoparte o ora,intr-un loc calduros si ferit de curent.
Impartim aluatul in doua bucati si formam din ele doua suluri,ale caror capete le vom uni,in asa fel incat sa fie dedesupt. Vom obtine astfel doua „mingi” din aluat,pe care le punem in formele de copt. Eu am folosit oale de fonta. Mai lasam deoparte sa creasca inca 45 de minute. Intre timp,pornim si cuptorul la 240 grade C.
Dupa ce au trecut cele 45 de minute,introducem painile la cuptor. In primele 15 minute nu vom deschide cuptorul. Painile sunt gata dupa approximativ 45 de minute. Cu pensula de bucatarie,ungem coaja cu putina apa ,acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam sa se raceasca pe un gratar.
Daca v-am inspirat si pe voi cu aceasta paine moale si delicioasa si cu  reteta mamei mele,astept impresiile voastre.
Incercati si voi Paine cu cartofi secuiasca

7 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.