Aluat dospit
Reteta de astazi ese cea de aluat dospit, care poate fi folosit la pizza, paine, turte, etc. Reteta de baza de aluat dospit este reteta pe care o stiu pe de rost si nu trebuie sa o gasesc cand am nevoie sa framant repede un aluat.
Il folosesc in mod special la pizza sau turte, daca fac chifle prefer un aluat cu lapte si oua.
Reteta de aluat dospit se poate prepara si la masina de facut paine, trebuie doar sa respectati instructiunile. La masina mea, mai intai intra ingredientele uscate, apoi cele lichide.
Cei cu experienta la bucatarie, desigur ca stiu cum se face aluatul dospit, aceasta postare vrea sa vina in ajutorul celor care sunt la inceput sau doar acum au descoperit aluaturile.
Ingrediente Aluat dospit
500 g faina
300 ml apa calduta
1 lingurita de zahar
20 g drojdie
1 lingurita de sare
Mod de preparare reteta Aluat dospit
Pregatim maia din 100 ml apa calduta, drojdia lichefiata ( o zdrobim cu degetele sau o frecam pana devine o pasta) si o lingurita de zahar si lasam deoparte 5 minute.
Intr-un bol mai adanc, punem faina, adaugam maiaua, restul de apa si framantam un aluat. La sfarsit, adaugam si lingurita de sare si mai framantam. Sarea nu trebuie sa intre in contact direct cu drojdia, in acest caz aluatul nu va mai creste.
Daca folositi aluatul la pizza, puteti adauga si niste ulei de masline extra virgin.
Se lasa acoperit intr-un loc ferit de curent, pana se isi dubleaza volumul.
Se foloseste in retetele de pizza, paine, turte sau cele care necesita aluat dospit.
Incercati si voi aluat dospit pentru pizza, paine si turte.