Covrigi cu maia

covrigi cu maia

mediu

12 portii

Covrigi cu maia. Reteta de pretzel pufosi. Covrigi cu drojdie naturala. Cum se fac covrigii. Covrigi de casa. Covrigi cu miezul pufos. Covrigi de casa pufosi. Cum se fac covrigii.

Carantina aceasta a venit cu o criza de drojdie si uite asa am pus si eu de maia. Nu doar ca am inceput sa prepar paine de 2 ori pe saptamana (va marturisesc ca la inceput faceam zilnic), dar am inceput sa caut si alte retete la care sa pot folosi drojdia naturala. Am gasit reteta aceasta de pretzels si au iesit exact cum mi-am inchipuit, asa ca o sa-i mai repet si cu alte ocazii.

Covrigii acestia sunt atat de pufosi ca nu mai ramane nimic pe a doua zi. Acum nu e cazul sa-i pregatim pentru pachet, dar cand va fi cazul, cu siguranta vor fi bineveniti.

Fiind un aluat cu maia este mai lipicios si mai greu de lucrat cu el pentru formarea covrigilor, dar oricum forma nu trebuie sa fie perfecta, pentru ca ei isi maresc volumul in timpul coacerii.

Covrigi cu maia

Timp de preparare1 hr
Timp de gatire14 mins
12 hrs

Ingrediente

  • 300 ml apa
  • 224 gr maia naturala
  • 1 ½ lingurita sare
  • 1 lingura zahar
  • 490 gr faina
  • 2 litri apa
  • 70 gr bicarbonat de sodiu
  • 1 albus de ou
  • sare si seminte
12
Portii: 12 covrigi

Mod de preparare reteta Covrigi cu maia

ZIUA 1

Se pun apa, maia, zaharul si sarea in recipientul robotului sau intr-un vas mai mare.

Se porneste robotul si se gradual faina. Se framanta cam 5 minute sau pana cand nu mai este aluat pe marginea bolului si sta agatat de carligul de framantare.

Se pune aluatul intr-un recipient uns cu ulei, se acopera si se lasa la temperatura camerei 4-5 ore.

La fiecare ora se face un SF, stretch and fold, astfel: se ia un capat al aluatului si se aduce la mijlocul lui. Se repeta cu celelalte 3 parti ale aluatului si se intoarce in bol cu partea fina deasupra.

Se repeta la fiecare ora. Cand aluatul este elastic este gata, daca nu pare sa fi crescut destul se mai lasa 1-2 ore la temperatura camerei.

Dupa 4-5 ore, aluatul se pune peste noapte in frigider.

ZIUA 2

Se scoate aluatul de la frigider si se imparte in 12 bucati de marime egala.

Fiecare bucata se ruleaza sub forma de franghie.

Se ia o bucata de aluat, se formeaza un U si se aduc capetele la mijloc.
Se prind sub aluat si se aseaza in tava.

covrigi cu maia

Se acopera tava cu un prosop de bucatarie, folie alimentara sau chiar o punga de plastic si se lasa deoparte pentru o ora, la temperatura camerei.

Apa si bicarbonatul de sodiu se pun la fiert.
Se pun 3 covrigi in oala, daca e incapatoare si se tin in apa 10 secunde pe o parte, apoi se intorc si se tin si pe partea cealalta 10 secunde.

Se pun covrigii in tava tapetata cu hartie de copt.
Se aplica albus batut pe fiecare covrig si se presara sare si seminte.
Se da la cuptorul preincalzit si se coc 15 minute la 230 de grade.
Se scot si se servesc calzi.

covrigi cu maia

Mai multe despre maia gasiti pe blogul Codrutei, eu de acolo am invatat sa fac.
Chiar daca intre timp a aparut drojdia in magazine, am ajuns sa indragesc sa fac paine cu maia, asa ca vor mai urma si alte retete.

Va recomand sa incercati si:

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.