varza murata pentru iarna
Conserve,  Muraturi,  Retete romanesti

Varza murata pentru iarna cum se pune varza la murat

Varza murata pentru iarna. Cum se pune varza la murat? Cum se vantura varza? Ce este pritocirea? Reteta de varza murata la butoi.

Asa se pune varza la murat in familia mea, de fapt asa o pun parintii mei dintotdeauna. Varza nu iese sarata, nu se inmoaie, iar ultima bucata se termina mereu la Pasti. O pun in butoi de plastic, care se tine in pivnita.

Varza se pune la murat la sfarsitul lunii octombrie, cand se raceste timpul, mai ales pe 26 octombrie, de Sf. Dumitru.

Se alege varza cu frunze cat mai subtiri si se inlatura cele vestejite sau gaurite.
Nu trebuie sa fie foarte mari.
Pentru sarmale, se pune o varza usor plata, care are frunze mari la suprafata. Pentru varza calita si alte mancaruri, se pot pune si jumatati sau sferturi.

Daca doriti o zeama colorata in roz, se pun si cateva bucati de sfecla. Daca doriti o zeama galbuie, se pun boabe de porumb sau gutui.
Sarea sa fie neiodata si se pune o lingura la un litru de apa.

Beneficiile Verzei Murate

Probiotice Naturale: Procesul de fermentare transforma varza intr-o sursa bogata de probiotice, care sustin sanatatea intestinala.
Pentru Sistemul Imunitar: Consumul regulat de varza murata poate intari sistemul imunitar, datorita continutului ridicat de vitamina C si antioxidanti.
Digestie Imbunatatita: Fermentatia ajuta la descompunerea fibrelor, facilitand digestia.
Detoxifiere: Varza murata poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism, datorita enzimelor active.

Retete Delicioase cu Varza Murata

Sarmale: Un preparat clasic, sarmalele sunt umplute cu carne, orez si condimente, gatite in sos de rosii.
Salata de Varza Murata: O salata simpla, preparata din varza murata, ceapa si ulei de masline, ideala ca garnitura.
Ciorba de Varza: O ciorba satioasa, cu varza murata, afumatura si legume proaspete, perfecta pentru zilele racoroase.

Varza calita: un deliciu traditional din bucataria romaneasca, fie in varianta de post, fie cu carne sau afumatura

Varza murata nu este doar un aliment, ci si un simbol al iernii in Romania. Este preparata in special in sezonul rece si este un ingredient de baza in mesele festive, cum ar fi Craciunul si Anul Nou. Oamenii obisnuiesc sa faca muraturi in gospodarii, iar retetele pot varia de la o regiune la alta.

Varza murata este un aliment versatil, bogat in nutrienti si beneficii pentru sanatate. Incorporarea acestui ingredient in dieta zilnica nu doar ca imbunatateste gustul mancarurilor, dar contribuie si la un stil de viata sanatos. Nu ezitati sa experimentati cu diferite retete si sa descoperiti traditiile legate de acest preparat delicios!

Ingrediente varza murata pentru iarna:

20 kg de varza
legaturi de marar uscat
crengute de cimbru
cateva radacini de hrean
telina, mere, gutui
sare grunjoasa, neiodata

Mod de preparare reteta varza murata pentru iarna

Se pregatesc ingredientele. Se aleg verze sanatoase si indesate.
Butoiul se spala bine si se opareste.
Pe fundul butoiului se pun tije de marar, crengute de cimbru si cateva radacini de hrean curatate.
Se curata varza de frunze ofilite, se scobeste cotorul si se cresteaza in forma de cruce.

In fiecare scobitura se pune putina sare.

Se aseaza varza in butoi.
Se mai adauga telina taiata in sferturi, cateva mere taiate si radacini de hrean.
Peste varza se poate pune o scandura, pe care se aseaza o piatra, inainte de a inchide capacul.
Se pregateste saramura. La fiecare litru de apa se adauga o lingura de sare grunjoasa. Se amesteca bine pana cand sarea se topeste.
Saramura se toarna peste varza.
Dupa 2 zile se face pritocirea, care continua la 2-3 zile pana cand varza incepe sa se mureze.
Se trage zeama cu furtunul intr-o oala mare, cand se umple se toarna inapoi in butoi. Se repeta de cateva ori pana cand toata zeama este vanturata.
Dureaza 4-5 saptamani pana cand varza este murata.

varza murata pentru iarna

Recomand si aceste retete:

Sarmale traditionale reteta cu foi de varza si vita de vie

sarmale

Sarmale de post cu pasat si orez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.