Varza murata pentru iarna

varza murata pentru iarna

Varza murata pentru iarna. Cum se pune varza la murat? Cum se vantura varza? Ce este pritocirea?

Asa se pune varza la murat in familia mea, de fapt asa o pun parintii mei dintotdeauna. Varza nu iese sarata, nu se inmoaie, iar ultima bucata se termina mereu la Pasti. O pun in butoi de plastic, care se tine in pivnita.

Varza se pune la murat la sfarsitul lunii octombrie, cand se raceste timpul, mai ales pe 26 octombrie, de Sf. Dumitru.

Se alege varza cu frunze cat mai subtiri si se inlatura cele vestejite sau gaurite.
Nu trebuie sa fie foarte mari.
Pentru sarmale, se pune o varza usor plata, care are frunze mari la suprafata. Pentru varza calita si alte mancaruri, se pot pune si jumatati sau sferturi.

Daca doriti o zeama colorata in roz, se pun si cateva bucati de sfecla. Daca doriti o zeama galbuie, se pun boabe de porumb sau gutui.
Sarea sa fie neiodata si se pune o lingura la un litru de apa.

Ingrediente:

20 kg de varza
legaturi de marar uscat
crengute de cimbru
cateva radacini de hrean
telina
meresare grunjoasa, neiodata

Mod de preparare reteta varza murata pentru iarna

Se pregatesc ingredientele. Se aleg verze sanatoase si indesate.
Butoiul se spala bine si se opareste.
Pe fundul butoiului se pun tije de marar, crengute de cimbru si cateva radacini de hrean curatate.
Se curata varza de frunze ofilite, se scobeste cotorul si se cresteaza in forma de cruce.

In fiecare scobitura se pune putina sare.

Se aseaza varza in butoi.
Se mai adauga telina taiata in sferturi, cateva mere taiate si radacini de hrean.
Peste varza se poate pune o scandura, pe care se aseaza o piatra, inainte de a inchide capacul.
Se pregateste saramura. La fiecare litru de apa se adauga o lingura de sare grunjoasa. Se amesteca bine pana cand sarea se topeste.
Saramura se toarna peste varza.
Dupa 2 zile se face pritocirea, care continua la 2-3 zile pana cand varza incepe sa se mureze.
Se trage zeama cu furtunul intr-o oala mare, cand se umple se toarna inapoi in butoi. Se repeta de cateva ori pana cand toata zeama este vanturata.
Dureaza 4-5 saptamani pana cand varza este murata.

Recomand si aceste retete:

Sarmale traditionale reteta cu foi de varza si vita de vie

sarmale

Sarmale de post cu pasat si orez

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.