Falafel reteta de chiftele arabesti din naut

falafel

De-a lungul vremii am incercat de mai multe ori sa fac falafel. Si tot de mai multe ori, am esuat. Dar gata, pana aici. Pentru ca acum fac un falafel perfect. Am descoperit secretul si o să vi-l zic si voua, dar pana atunci, mai rabdati putin cu mine.

Falafel este o chiftea prajita, facuta din naut, bob sau ambele. Eu o sa folosesc doar naut. Este un fel de mancare popular in Egipt si Estul Mijlociu, fiind considerat street food. Se serveste de cele mai multe ori sub forma de senvis, insotit de sosuri pe baza de tahini, salata, muraturi, sos iute sau vinete prajite.

Este popular printre vegetarieni, deoarece nautul contine cantitati impresionante de proteine, fibre și carbohidrati. Nautul nu contine colesterol. Totusi, prin prajirea chiftelelor, acestea absorb o cantitate importanta de grasimi, însă dacă preferati, le puteti coace în cuptor.

Ok, după atata polologhie, haideti ca va eram datoare cu un secret. Cum sa faceti sa nu vi se împrastie falafelul. E simplu. Nu folositi niciodată naut din conserva. Dar niciodata. Asta e regula de aur.

Reteta se poate injumatati, dar ies atat de bune ca o sa va bucurati daca mai ramane si pe a doua zi. Plus ca se pot transforma intr-un senvis delicios, alaturi de un tzatziki

Ingrediente

500 gr. de naut (uscat, nu din conserva, da?)
o ceapa mare
5 catei de usturoi
1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 legatura de patrunjel
1 legatura de marar
1 legatura de coriandru
Sare
Piper
Coriandru pudra
Chimion
Ardei iute uscat

Cum preparam falafel:

E foarte important sa punem nautul la inmuiat in apa, timp de 24 de ore. Nu sariti pasul asta, deoarece e esential pentru reusita retetei. Adaugati in apa si bicarbonatul de sodiu. Dupa ce au trecut cele 24 de ore, scurgeti nautul.

Folositi tocatorul de la robot pentru a face compozitia din: naut, patrunjelul verde, coriandrul verde, mararul verde, ceapa, usturoiul, chimionul, pudra de coriandru si ardeiul iute. Mixati pana compozitia are textura nisipoasa sau cu „firmituri”, nicidecum pana devine pasta.

Transferati compozitia intr-un bol, acoperiti si dati la fridiger pentru cel putin o ora, sau peste noapte, daca va e la indemana. Dupa ce scoateti de la frigider, agaugati semintele de susan trase prin tigaie, putin bicarbonat de sodiu si amestecati.

Formati chiftele si prajiti-le în ulei incins. E important sa fiti blanzi cu chiftelele, nu le place sa fie bruscate, ba chiar se supara si se imprastie.

Prajiti-le, asadar, intre 3-5 minute, pe ambele parti, pana sunt rumenite.

falafel

Gata, asta e, v-am zis reteta , v-am zis si secretul, acum nu va mai ramane decat sa le incercati. Spor și pofta mare!

falafel

Recomand si aceste retete:

Hummus cu coriandru si lime

Hummus cu coriandru si lime

Omleta iraniana cu ierburi reteta de Kuku Sabzi

Omleta iraniana cu ierburi

Frigarui grecesti cu marar

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.