Clatita japoneza cu varza Okonomiyaki
Asia,  Garnituri,  Japonia,  Legume

Clatita japoneza cu varza Okonomiyaki- reteta simpla si delicioasa

Clatita japoneza cu varza Okonomiyaki. Clatita japoneza Okonomiyaki. Reteta japoneza. Sos okonomiyaki. Mancare japoneza. Retete asiatice. Retete rapide.

Okonomiyaki este unul dintre cele mai iubite preparate japoneze, fiind o clatita sarata care poate fi personalizata cu o varietate de ingrediente. Numele „okonomiyaki” inseamna „gateste cum iti place”, ceea ce reflecta perfect versatilitatea acestui preparat. De la varza si bacon la fructe de mare, okonomiyaki este o combinatie delicioasa de texturi si arome, perfecta pentru orice masa.

Okonomiyaki este adesea numita „clatita japoneza” datorita modului in care este gatita – aluatul este prajit in tigaie si personalizat cu diferite ingrediente. Este o reteta usor de preparat acasa si poate fi adaptata in functie de preferinte. Clatita este servita cu un sos special de okonomiyaki, maioneza japoneza, alge uscate (nori) si fulgi de ton uscat (katsuobushi), oferind un gust autentic japonez.

Clatita japoneza cu varza Okonomiyaki

Ingrediente necesare pentru prepararea retetei:

Faina:
Faina universala este baza aluatului pentru okonomiyaki. Aceasta ofera consistenta clatitei, ajutand la legarea ingredientelor. In varianta traditionala japoneza, se poate folosi si o faina speciala pentru okonomiyaki, dar faina simpla functioneaza perfect.

Apa:
Apa este utilizata pentru a subtia aluatul. In reteta traditionala, se foloseste de obicei supa dashi, care adauga o aroma subtila de umami. Pentru o varianta vegetariana sau simplificata, apa plata este o alternativa excelenta.

Oua:
Ouale sunt esentiale pentru a lega aluatul si legumele, oferind clatitei textura pufoasa si consistenta dorita. De asemenea, adauga o usoara aroma bogata preparatului.

Varza:
Varza tocata marunt este ingredientul principal al okonomiyaki, oferind textura crocanta si prospetime clatitei. Este un element esential, fiind folosit in cantitati generoase.

Ceapa verde:
Ceapa verde adauga o nota proaspata si usor picanta. Este folosita atat in compozitia aluatului, cat si ca topping pentru a completa aroma.

Ulei:
Uleiul vegetal este necesar pentru prajirea clatitei, asigurand o crusta aurie si crocanta. Uleiul de susan poate fi folosit pentru un plus de aroma specifica bucatariei asiatice.

Clatita japoneza cu varza Okonomiyaki

Variatii Okonomiyaki – Idei Creative pentru Personalizarea Clatitei Japoneze

Okonomiyaki este cunoscuta pentru flexibilitatea sa, numele traducandu-se aproximativ prin „gateste cum iti place”. Iata cateva variatii populare si idei de ingrediente pentru a diversifica reteta:

1. Okonomiyaki Clasic (stil Osaka):

Baza: Varza tocata, faina, oua, apa sau supa dashi.

Toppinguri: Sos okonomiyaki, maioneza japoneza, alge uscate (nori) si fulgi de ton (katsuobushi).

Adaugiri populare: Bacon, porumb, ceapa verde.

2. Okonomiyaki Hiroshima:

Straturi distincte: Aluatul este prajit separat, apoi se adauga varza, taitei (yakisoba) si alte toppinguri.

Toppinguri: Sos okonomiyaki, ou prajit, alge uscate si fulgi de ton.

Ingrediente populare: Fructe de mare, taitei crocanti, varza rosie.

3. Okonomiyaki Vegetarian:

Umplutura: Varza, morcovi, ciuperci, ceapa verde, tofu taiat cuburi.

Toppinguri: Sos okonomiyaki, maioneza vegana, seminte de susan, alge uscate.

4. Okonomiyaki cu Fructe de Mare:

Umplutura: Creveti, calamar, scoici sau crab.

Toppinguri: Sos okonomiyaki, maioneza, alge nori si ghimbir murat.

5. Okonomiyaki cu Branza:

Adaugiri: Branza rasa (de preferinta mozzarella sau cheddar) amestecata in aluat sau presarata deasupra in timpul prajirii.

Toppinguri: Sos okonomiyaki si ceapa verde.

6. Okonomiyaki cu Carne:

Umplutura: Bacon, carne de porc sau de vita, taiate subtire.

Toppinguri: Sos okonomiyaki, maioneza, ceapa verde si fulgi de ton.

7. Okonomiyaki cu Taitei (Modan-yaki):

Umplutura: Aluat amestecat cu taitei gatiti (yakisoba).

Toppinguri: Sos okonomiyaki, maioneza si ghimbir murat.

8. Okonomiyaki Fusion:

Adaugiri inspirate din alte bucatarii: avocado, jalapeno, rosii uscate sau sosuri picante.

Potrivita pentru gusturi moderne si experimente.

9. Mini Okonomiyaki (portii individuale):

Se prepara clatite mici, perfecte pentru gustari sau aperitive.

Toppinguri personalizate pe fiecare clatita: porumb, ciuperci, branza sau tofu.

10. Okonomiyaki fara gluten:

Faina: Inlocuieste faina universala cu faina de orez sau amestec de faina fara gluten.

Toppinguri: Sos okonomiyaki fara gluten si alge uscate.

Clatita japoneza cu varza Okonomiyaki

Sfaturi utile:

Poti adauga in aluat ingrediente precum creveti, calamari, porumb sau chiar branza pentru un plus de savoare.

Sosul okonomiyaki poate fi cumparat din magazine asiatice sau pregatit acasa.

Adapteaza reteta in functie de preferinte si ingredientele disponibile.

Poti adauga toppinguri precum fulgi de chili, maioneza picanta sau sosuri dulci-acrisoare pentru un gust unic.

Ingrediente:

125 gr faina

150 ml apa

3 oua

o varza mica, tocata marunt

1 ceapa verde, tocata

2 linguri ulei vegetal

Pentru toppinguri:

Sos okonomiyaki (sau sos Worcestershire combinat cu ketchup si miere)

Maioneza japoneza

Fulgii de ton uscat (katsuobushi)

Alge uscate (nori)

Mod de preparare reteta Clatita japoneza cu varza Okonomiyaki

Se pregatesc ingredientele.

Intr-un bol mare, se pun ingredientele.

Se amesteca  pana se obtine un aluat omogen.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se toarna jumatate din compozitie, aplatizand-o usor pentru a forma o clatita groasa. Daca folositi o tigaie mai mare, pregatiti o singura clatita.

Se intoarce pe cealalta parte cu ajutorul unei farfurii.

Se prajeste clatita la foc mediu timp de 3-4 minute pe fiecare parte, pana devine aurie si bine gatita.

Clatita japoneza cu varza Okonomiyaki

Se repeta procesul pentru a doua clatita.

Okonomiyaki se serveste cu sos special, maioneza japoneza, fulgi de ton si alge uscate presarate deasupra.

Clatita japoneza cu varza Okonomiyaki

RECOMAND SI ACESTE RETETE DIN BUCATARIA JAPONEZA

Pui Teriyaki reteta japoneza

pui teriyaki

Supa miso cu tofu reteta traditionala din bucataria japoneza

supa miso cu tofu

Porc cu ghimbir (Shogayaki) – reteta japoneza rapida si delicioasa

Porc cu ghimbir (Shogayaki)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.