Briose finlandeze
Briose finlandeze
Aici la cartederetete.ro ne place sa gatim din carti de bucate, asa ca mare a fost bucuria cand au venit cartile scrise de Laura Adamache, carti publicate de Editura SIAN.
Prima carte pe care am rasfoit-o a fost „24 Aluaturi dulci si sarate” si nu puteam sa ma hotarasc in privinta primei retete pe care aveam sa o incerc. Imi fugeau ochii de la „Pariziene cu fondant de mere”, „Gogosi la cuptor”, „Chifle Leopard” si apoi mi-am zis sa incep cu reteta de pe coperta si anume „Briose finlandeze”, niste briose foarte delicioase, unde crema de ciocolata se imbina foarte bine cu alunele.
Ingrediente
500 g faina
250 ml lapte caldut
1 ou
85 g zahar
25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
100 g unt, la temperatura camerei
un varf de cutit de sare
esenta de rom
Pentru umplutura
100 g unt
2 linguri crema de ciocolata (Nutella sau Finetti)
50 g alune macinate
Pentru uns:
1 galbenus
2 linguri lapte
30 g alune macinate
Mod de preparare reteta Briose finlandeze
Preparam maia. Punem intr-un bol mic 100 ml de lapte caldut, drojdia lichefiata si 1 lingura de zahar. Lasam deoparte 5 minute. Intr-un bol incapator, punem faina, restul de zahar, maia, oul, untul, sarea si esenta de rom si framantam un aluat elastic. Daca mai aveti nevoie de putina faina, adaugati.
Lasam aluatul la dospit 2 ore, intr-un loc felit de curent si acoperit cu folie alimentara.
Pe o masa pudrata cu faina, intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1 cm, dar se poate si mai subtire. Ungem foaia cu unt, apoi cu crema de ciocolata.
Presaram cu alune si rulam foaia pe lungime.
Taiem in bucati trapezoidalte, ca in imagine.
Presam centrul fiecarei bucati cu coada unei linguri de lemn.
Punem briosele in tava si le lasam la dospit 45 de minute.
Amestecam galbenusul cu laptele si ungem briosele, apoi presaram alunele.
Briosele se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade C cam 20 de minute.
2 comentarii
Rocsy Ciobanu
Servesc si eu!
Mitinita
Cu mare drag as sta cu cine la o cana de ceai si o briosa!