Cozonac cu umplutura de nuca si cacao reteta pas cu pas
Pentru ca ne-a placut atat de mult cozonacul de la Caietul cu Retete , am facut din acelasi aluat un cozonac cu umplutura de nuca si cacao.
Din aceasta reteta ies doi cozonaci mari si cei care il vor gusta vor fi incantati de gustul, dar si de aspectul lui.
Cozonac cu umplutura de nuca si cacao poate fi incercat si in alte combinatii, se mai poate adauga mac, stafide, rahat sau nuca de cocos cu crema de ciocolata.
Ingrediente Cozonac cu umplutura de nuca si cacao
Pentru aluat
1 kg faina
600 ml lapte
200 gr zahar
4 galbenusuri
50 gr drojdie proaspata
50 gr unt topit
1 lingurita sare
1 lingurita esenta rom
coaja de lamaie Kotanyi
Pentru umplutura
6 linguri zahar cu vanilie (puneti un baton de vanilie in recipientul cu zahar)
3 linguri de cacao
8 linguri cu nuci macinate
Pentru uns
1 galbenus + 3 linguri de lapte
Mod de preparare reteta Cozonac
Coaja de lamaie se lasa la inmuiat in lapte 5 minute.
Se prepara maia din drojdia lichefiata, 200 ml lapte si 2 linguri de zahar. Se lasa deoparte 5 minute.
Faina se pune intr-un bol adanc, se adauga drojdia, galbenusurile, laptele, coaja de lamaie, untul, zaharul si esenta de rom. Se framanta un aluat elastic.
Daca mai e nevoie de faina, mai adaugati pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se adauga sarea si se mai framanta putin.
Se lasa deoparte sa dospeasca si sa se dubleze ca marime, intr-un loc calduros si ferit de curent.
Aluatul se imparte in 8 bile de marime egala, cate 4 la fiecare cozonac.
Se prepara umplutura, intr-un bol cacao cu 3 linguri de zahar si in altul nuca cu tot atata zahar.
Se ia o bila de aluat si se intinde cu sucitorul. Se presara cacao cu zahar.
Se ia inca o bila de aluat, se intinde si se presara nuca macinata. La fel se procedeaza si cu celelalte doua bile de aluat.
Se pun in tava tapetata cu ulei si faina sau hartie de copt astfel: punem un sul cu cacao si unul cu nuca, iar deasupra lor le suprapunem in ordine inversa, astfel incat peste sulul cu nuca sa avem un suc cu cacao.
Preparam si al doilea cozonac.
Lasam deoparte cam 15 minute ca sa mai creasca, ungem cu amestecul de galbenus cu lapte si le dam tavile la cuptorul preincalzit, mai intai la temperatura mare, apoi dam focul mai mic.
Cozonacii se coc cam o ora.
Se lasa sa se raceasca si se feliaza.
Va astept si pe pagina de facebook Carte de Retete.