Cozonac pufos cu umplutura de cacao – reteta pas cu pas
La noi, la romani, nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori cozonacul si cel mai bun cozonac este cel facut de casa. Este incarcat cu umplutura, este greu, dar pufos in acelasi timp si aromele din casa iti vor ramane intiparite pe veci.
Am tras cu ochiul pe alte pagini si m-am oprit la cozonacul Violetei. De cum l-am vazut a si trebuit sa il incerc, chiar daca mai era pana la sarbatori. Arata exact asa cum imi place mie.
Din aceasta cantitate ies doi cozonaci babani si pufosi, iar daca doriti un cozonac cu altfel de umplutura o inlocuiti pe cea de cacao cu nuci, mac sau cu ce umplutura doriti.
Ingrediente Cozonac
Pentru aluat
1 kg faina
600 ml lapte
200 gr zahar
4 galbenusuri
50 gr drojdie proaspata
50 gr unt topit
1 lingurita sare
1 lingurita esenta rom
coaja de lamaie
Pentru umplutura
4 linguri zahar cu vanilie (puneti un baton de vanilie in recipientul cu zahar)
4 linguri de cacao
Pentru uns
1 galbenus + 3 linguri de lapte
Mod de preparare reteta Cozonac
Coaja de lamaie se lasa la inmuiat in lapte 5 minute.
Se prepara maia din drojdia lichefiata, 200 ml lapte si 2 linguri de zahar. Se lasa deoparte 5 minute.
Faina se pune intr-un bol adanc, se adauga drojdia, galbenusurile, laptele, coaja de lamaie, untul, zaharul si esenta de rom. Se framanta un aluat elastic. Daca mai e nevoie de faina, mai adaugati pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se adauga sarea si se mai framanta putin.
Se lasa deoparte sa dospeasca si sa se dubleze ca marime, intr-un loc calduros si ferit de curent.
Se ia aluatul se se imparte in 6 bile. Pentru fiecare cozonac aveti nevoie de trei bile de aluat.
Se amesteca zaharul cu cacaoa.
Se presara faina pe masa de lucru, se intinde prima bila de aluat se intinde si se se presara zahar cu cacao.
Se ruleaza si se lasa deoparte.
Se procedeaza la fel cu celelalte doua bile.
Se iau cele trei suluri si se impletesc. Se unesc capetele si se pune in tava tapetata cu ulei si faina sau hartie de copt.
La fel se procedeaza si cu celalalt cozonac.
Se lasa cozonacii la dospit cam o jumatate de ora.
Cozonacii se ung cu galbenus amestecat cu lapte.
Se dau la cuptorul preincalzit, la inceput la foc mai mare, apoi la foc mai mic.
Se coc aproximativ o ora.
Incercati si voi aceasta reteta de cozonac.