pogaci ardelenesti cu cascaval
Aluaturi,  Aluaturi sarate,  Retete romanesti

Pogaci ardelenesti cu branza de vaci – reteta de pogacele pufoase si gustoase

Pogaci ardelenesti cu branza de vaci. Pogaci ardelenesti. Reteta de pogaci. Pogaci cu branza. Pogaci traditionale. Gustare ardelenesti. Aluat dospit. Pogacele cu branza. Reteta pogacele cu branza. Pogaci pufoase cu cascaval. Gustari cu branza. Pogaci traditionale cu branza. Aluat pentru pogacele. Reteta traditionala de pogaci.

Pogacile ardelenesti cu branza sunt o gustare traditionala, ideala pentru orice moment al zilei. Aceste pogaci pufoase si aromate, preparate cu unt, lapte, branza si cascaval ras, sunt perfecte pentru a fi servite la micul dejun, ca aperitiv sau alaturi de un pahar de vin. Reteta este simpla si usor de pregatit, aducand in casa gustul autentic al Ardealului.

Nu sunt doar o alegere gustoasa, ci si o parte din traditia culinara romaneasca. Ele reunesc ingrediente simple, dar de calitate, intr-un preparat care aduce bucurie si satisfactie. Fie ca le pregatesti pentru o ocazie speciala sau doar pentru o seara in familie, pogacelele ardelenesti cu branza sunt intotdeauna o alegere inspirata.

Ingrediente necesare:

Faina alba – Faina alba tip 650 este ideala pentru aluatul de pogacele, oferind textura pufoasa si elasticitate. Asigura-te ca este cernuta inainte de folosire pentru un aluat aerat.
Branza de vaci – Trebuie scursa bine inainte de a o adauga.
Cascaval ras – Cascavalul adauga savoare si o textura usor cremoasa pogacelelor. Poti folosi un cascaval tare, cum ar fi cel maturat, pentru un gust mai intens.
Lapte caldut – Laptele ajuta la hidratarea aluatului si contribuie la obtinerea unui aluat fraged. Este important ca laptele sa fie caldut, nu fierbinte, pentru a activa drojdia fara sa o distruga.
Unt topit – Untul aduce bogatie si fragezime aluatului. In retetele traditionale, untura poate fi folosita in locul untului pentru o aroma autentica.
Drojdia – Drojdia uscata sau proaspata este agentul de crestere al aluatului. Este esential sa fie activata corect pentru a obtine pogaci pufoase.
Oua – Un ou este folosit pentru aluat, oferind consistenta si culoare, iar un ou batut este folosit pentru a unge pogacelele inainte de coacere, oferindu-le o crusta aurie.
Zahar – Zaharul ajuta la activarea drojdiei si ofera o nota subtila de dulceata aluatului.
Sare – Sarea echilibreaza gustul si accentueaza aroma cascavalului si a celorlalte ingrediente.

Pogacelele ardelenesti cu cascaval sunt o delicatesa care nu trebuie sa lipseasca din meniul tau. Cu o reteta simpla si ingrediente accesibile, poti aduce gustul Transilvaniei direct in bucataria ta. Incearca si tu aceasta reteta!

pogaci ardelenesti cu branza

Ingrediente pogaci ardelenesti cu branza:

500 g faina alba
250 g branza de vaci
200 ml lapte caldut
100 g unt topit sau untura
7 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
1 ou (pentru aluat)
1 ou (pentru uns pogacile)
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
50 gr cascaval ras pentru presarat deasupra
Optional: marar sau chimen pentru un plus de aroma

Mod de preparare reteta pogaci ardelenesti cu branza

Se pregatesc ingredientele. Branza se scurge bine.
Intr-un bol mic, se amesteca drojdia cu zaharul si 50 ml lapte caldut.  Se lasa amestecul sa stea 5-10 minute, pana devine spumos.

Intr-un bol mare, se combina faina cu sarea. Se adauga drojdia activata, restul de lapte, untul topit si oul. Se amesteca ingredientele pana se obtine un aluat omogen.
Se incorporeaza branza de vaci bine scursa si se framanta aluatul timp de 8-10 minute, pana devine elastic.

Se acopera bolul cu un prosop curat si se lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.

Se intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina, la o grosime de aproximativ 2-3 cm.

pogaci ardelenesti cu cascaval

Se impacheteaza.

Se repeta procesul de inca 2 ori.

pogaci ardelenesti cu branza

Se taie cercuri sau patrate cu ajutorul unui pahar sau al unei forme patrate.

pogaci ardelenesti cu branza

Se aseaza pogacile pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Se ung pogacile cu ou batut si se presara cascaval ras. Optional, se presara marar tocat fin sau chimen deasupra.
Se coc in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20-25 de minute, pana devin aurii.

Sfaturi utile:

Pentru un plus de aroma, poti adauga chimen sau boia dulce in aluat.
Pogacile se pot pastra proaspete pana la 2 zile intr-un recipient inchis ermetic.
Poti inlocui branza de vaci cu telemea rasa, pentru un gust mai sarat.
Daca iti plac pogacile mai fragede, poti adauga o lingura de smantana in aluat.
Serveste pogacile calde sau la temperatura camerei, alaturi de un iaurt sau un ceai.

Sunt grozave si pentru pachet, la fel ca aceste baghete cu sunca si mozzarella.

VA RECOMAND SI ACESTE RETETE:

Langosi cu cartofi reteta secuiasca

langosi cu cartofi reteta secuiasca

Pogacele cu pasta de jumari reteta traditionala ardeleneasca

pogacele cu pasta de jumari

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.