langosi cu cartofi reteta secuiasca
Aluaturi sarate,  De post,  Retete romanesti

Langosi cu cartofi reteta secuiasca

Langosi cu cartofi reteta secuiasca. Reteta de langosi. Retete secuiesti. Cum se prepara langosii? Placinte cu cartofi. Retete de placinte de post. Retete secuiesti.

Mai intai trebuie sa stiti ca nu este vorba despre reteta de langosi cu drojdie, pe care probabil o cunoasteti bine. Varianta aceasta se prepara cu bicarbonat de sodiu si cartofi fierti.
Este o reteta mostenita, asa cum pregateau bunicile din secuime langosii. O reteta de pe vremea cand cartofii si usturoiul proveneau din gradina si fiecare isi macina la moara faina. Servite cu smantana de la vaca din grajd, bunica isi povestea nepotilor amintirile in timp ce pregatea aceste bunataturi. Ei le mancau asa de repede, ca ea de abia putea tine ritmul cu ei.

Acesti langosi difera de cei cu drojdie prin faptul ca sunt gata mult mai repede, aluatul se lasa la odihnit doar 30 de minute. Ies foarte pufosi si cu greu te poti opri din mancat. Noi i-am incercat cu smantana si usturoi, dar sunt la fel de buni si cu o crema de ciocolata.

 

Ingrediente:

1/2 kg cartofi
1/2 kg faina
apa (cam 300 gr)
1 lingurita de sare
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de otet
200 ml smantana
usturoi

Mod de preparare reteta langosi cu cartofi reteta secuiasca:

Se pregatesc ingredientele.
Cartofii se curata, se taie in cuburi si se fierb.

Cat sunt inca fierbinti, se zdrobesc si se amesteca cu faina.
Bicarbonatul se stinge cu o lingura de otet si se pune peste faina.
Se adauga apa si se framanta un aluat omogen.

Se lasa sa se odihneasca 30 minute.
Se imparte in cateva bucati de marime egala.

Fiecare bucata se intinde cu sucitorul si se prajeste in tigaie.

Smantana se amesteca cu usturoiul zdrobit si se pune peste langos.
Se servesc fierbinti.
Pofta buna!

Recomand si aceste retete:

Gogosi pufoase

gogosi pufoase

Aluat pentru placinte sarate reteta simpla cu drojdie

aluat pentru placinte sarate

Samosa cu foi de placinta

Samosa cu foi de placinta

Daca incercati langosii, astept aici pozele.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.