Ciorba de burta - reteta traditionala romaneasca
Retete romanesti,  Supe/ciorbe,  Vita

Ciorba de burta – reteta traditionala romaneasca

Ciorba de burta – reteta traditionala romaneasca Reteta ciorba de burta. Ciorba de burta traditionala. Cum se face ciorba de burta? Preparare ciorba de burta. Ciorba de burta ca la restaurant. Trucuri pentru ciorba de burta. Cat timp se fierbe burta pentru ciorba?

Ciorba de burta este una dintre cele mai apreciate retete traditionale romanesti, fiind nelipsita din meniurile restaurantelor si adesea servita la ocazii speciale. Acest preparat cremos, aromat si consistent este perfect pentru o masa satioasa si plina de savoare.

Este bogata in proteine si grasimi, oferind energie si senzatia de satietate. Desi este o mancare mai consistenta, poate fi integrata cu moderatie in dieta echilibrata.

Originea ciorbei de burta
Ciorba de burta are radacini in bucataria balcanica si cea turceasca, dar in timp a devenit un simbol al bucatariei romanesti. Aceasta supa consistenta, preparata din burta de vita si asezonata cu smantana, usturoi si otet, este populara datorita gustului sau unic si a proprietatilor revigorante. Este renumita ca un remediu excelent dupa petreceri sau in zilele reci de iarna.

Ciorba de burta - reteta traditionala romaneasca

Trucuri pentru o ciorba de burta perfecta

Calitatea burtii conteaza: Alege o burta proaspata sau prefiarta, de calitate, pentru a obtine un preparat gustos.
Claritatea supei: Strecoara baza de supa pentru a obtine un lichid limpede.
Smantana grasa: Foloseste smantana cu minimum 20% grasime pentru un gust cremos si o textura fina.
Aromatizare suplimentara: Poti adauga foi de dafin sau boabe de piper in timpul fierberii oaselor pentru un plus de savoare.

Cum se serveste ciorba de burta

Ciorba de burta se serveste fierbinte, alaturi de ardei iute, usturoi zdrobit si otet (sau zeama de lamaie), astfel incat fiecare sa-si poata ajusta gustul dupa preferinte. Este perfecta pentru o masa principala sau ca „remediu” dupa o noapte lunga.

Burta de vita

Burta de vita este un ingredient traditional in bucataria romaneasca si internationala, folosit in diverse retete, de la ciorba de burta pana la preparate internationale precum tripe alla fiorentina sau menudito mexican.
Burta de vita este o sursa bogata de proteine, vitamine si minerale esentiale.

Burta de vita – beneficii nutritionale
Continut ridicat de proteine: Ajuta la mentinerea masei musculare si ofera energie.
Saraca in grasimi: Comparativ cu alte parti ale bovinelor, burta are un continut scazut de grasimi.
Surse importante de vitamine: Vitaminele din complexul B (in special B12) sunt esentiale pentru sanatatea sistemului nervos.
Minerale: Contine zinc, fier si fosfor, necesare pentru sanatatea sistemului imunitar si oase puternice.

Cum se pregateste burta de vita pentru gatit?

Pregatirea burtii de vita necesita atentie pentru a obtine un gust placut si a elimina mirosurile neplacute. Iata pasii esentiali:

Spalarea si curatarea:
Daca burta este cruda, spal-o bine sub apa rece si curata stratul interior cu un cutit. O poti freca cu sare grunjoasa si otet pentru a indeparta mirosurile.

Prefierberea:
Fierbe burta cruda intr-o oala mare cu apa, sare, foi de dafin si cateva legume (morcov, ceapa, telina) timp de 2-3 ore, pana devine frageda. Daca folosesti burta prefiarta, timpul de preparare va fi redus semnificativ.

Taierea:
Dupa ce este fiarta, taie burta in fasii subtiri sau cubulete, in functie de reteta pe care doresti sa o prepari.

Retete traditionale cu burta de vita
Ciorba de burta
Ciorba de burta este cea mai populara reteta romaneasca care foloseste burta de vita. Aceasta este cremoasa, aromata si se serveste cu smantana, usturoi si otet.

Burta de vita pane
Burta fiarta este trecuta printr-un amestec de ou, faina si pesmet, apoi prajita in ulei incins. Rezultatul este un preparat crocant la exterior si fraged la interior, ideal ca aperitiv sau fel principal.

Tocana de burta
Aceasta reteta traditionala implica fierberea burtii alaturi de ceapa, usturoi, rosii si mirodenii. Este un preparat consistent, cu influente balcanice.

Preparatele internationale cu burta de vita:
Tripe alla fiorentina (Italia): Burta este gatita lent cu sos de rosii, vin alb si ierburi mediteraneene.
Menudo (Mexic): O supa picanta cu burta de vita, hominy (porumb alb), ardei iute si mirodenii.

Alege burta de vita de la macelarii de incredere sau din supermarketuri renumite, pentru a te asigura ca este proaspata si bine curatata.
Condimentele sunt esentiale: Usturoiul, otetul, foile de dafin si legumele aromatice sunt obligatorii pentru a echilibra aroma specifica a burtii.
Burta de vita necesita timp pentru a deveni frageda. Prepararea la foc mic sau in oala sub presiune este ideala.

Ingrediente Ciorba de burta – reteta traditionala romaneasca:

1 kg burta prefiarta (decongelata in prealabil)
1 os cu maduva
3 morcovi (fierti cu celelalte ingrediente)
1 morcov (razuit si sotat separat)
4 cepe (folosite in timpul fierberii)
1/2 telina (radacina, folosita in timpul fierberii)
cateva felii de gogosari murati
1 capatana de usturoi (pisata)
4 galbenusuri de ou
500 g smantana grasa
50 ml otet (sau dupa gust)
Sare si piper dupa gust
2 foi de dafin
1 lingura ulei

Mod de preparare reteta Ciorba de burta – reteta traditionala romaneasca:

Se pregatesc ingredientele.
Se pune burta prefiarta, osul cu maduva si legumele (3 morcovi, cepele si telina) intr-o oala mare, se adauga 3-4 litri de apa si foile de dafin.

Fierbe la foc mic timp de aproximativ 1-1.5 ore, pana cand osul si burta elibereaza toata aroma.

Ciorba de burta - reteta traditionala romaneasca

Se scoate osul, legumele si foile de dafin din oala. Se poate pastra maduva pentru servire, iar restul ingredientelor se arunca.

Ciorba de burta - reteta traditionala romaneasca

Separat, se razuieste al 4-lea morcov si se caleste in putin ulei, pana devine usor auriu. Se adauga in oala pentru a da culoare si aroma ciorbei.

Intr-un bol, se bat galbenusurile cu smantana. Se adauga treptat cate un polonic din zeama fierbinte, amestecand continuu, pana cand compozitia ajunge la aceeasi temperatura cu ciorba.

Se toarna amestecul de smantana si ou inapoi in oala, amestecand constant. Se lasa sa mai dea un clocot scurt la foc mic, fara sa fiarba tare.

Se adauga usturoiul pisat (o capatana intreaga), gogosarii murati si tocati si otetul, potrivind gustul cu sare si piper.

Se serveste ciorba fierbinte, alaturi de ardei iute, otet suplimentar si paine proaspata.

Pofta buna!

RECOMAND SI ACESTE RETETE:

Ciorba de salata cu afumatura si lapte reteta traditionala ardeleneasca

Ciorba de salata cu afumatura si lapte

Ciorba de rosii cu leustean si fidea

ciorba de rosii cu leustean

Ciorba de perisoare – reteta traditionala

Ciorba de perisoare - reteta traditionala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.