Placinta greceasca cu portocale reteta de Portokalopita
Placinta greceasca cu portocale, in Grecia cunoscuta sub numele de Portokalopita, am vazut-o pentru prima oara la bucataras Oana si mi-a placut atat de mult cum arata, ca am incercat-o si eu.
Portokalopita este prajitura usor de preparat, cu o aroma inconfundabila de portocale si pe care o veti face de multe ori.
Am facut doar jumatate din sirop pentru placinta greceasca cu portocal, daca vreti placinta si mai dulce si si mai insiropata, puteti dubla cantitatea.
Incercati si placinta cu iaurt si visine.
Vedeti si reteta de placinta creata.
Ingrediente
400 g foi de placinta
200 g iaurt
4 lingurite praf de copt
100 g zahar
4 oua
250 ml ulei
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de la o portocala
Pentru sirop:
200 ml suc de portocale
100 ml apa
200 g zahar
coaja rasa de la o portocala
Mod de preparare reteta Placinta greceasca cu portocale
Foile de placinta se rup in bucati si se lasa cel putin 4 ore la uscat in tava. Din cand in cand se mai amesteca.
Iaurtul se amesteca impreuna cu praful de copt si se lasa deoparte 5 minute. Sa il puneti intr-un bol incapator, iaurtul se va umfla.
Intre timp, se mixeaza ouale cu zahar, ulei, zahar vanilat si coaja rasa de la o portocala, pana cand zaharul se topeste. Se adauga la iaurt, apoi se pune compozitia peste foile de placinta si se lasa 10 minute sa se inmoaie.
Am folosit o tava de 20×28 cm.
Se da tava la cuptorul preincalzit si se tine cam 30 de minute sau pana cand incepe sa se rumeneasca si sa fie inchegata.
In acest timp, se prepara siropul. Punem toate ingredientele pe foc, cand incepe sa fiarba si se topeste zaharul, luam de pe foc si lasam sa se raceasca.
Se scoate placinta de la cuptor, se lasa sa se raceasca pana putem sa o feliem. Se taie in cubulete si se pune sirop deasupra si intre ele. Se lasa sa se raceasca complet si se serveste.
Va astept si pe pagina de facebook Carte de Retete.
Un comentariu
Laura Nechita
Mor de pofta! Mi se scurg ochii cand ma gandesc ce gust si aroma! <3