Ciorba de salata cu afumatura si lapte reteta traditionala ardeleneasca
Ciorba de salata cu afumatura si lapte. Ciorba ardeleneasca de salata cu afumatura. Ciorba ardeleneasca cu salata, slanina si lapte. Retete ardelenesti.
Ciorba de salata verde este o reteta traditionala din inima Transilvaniei, o zona bogata in arome, ingrediente proaspete si retete cu radacini adanci in cultura gastronomica romaneasca. Aceasta ciorba este o alegere excelenta pentru primavara, cand salata verde este in sezon si ofera o savoare fresh, specifica. Este o reteta usoara, ideala pentru o masa sanatoasa, plina de vitamine si nutrienti, reflectand simplitatea si frumusetea bucatariei ardelenesti.
Ciorba ardeleneasca de salata verde este adesea asociata cu un gust usor acrisor, dat de adaugarea de zeama de lamaie sau otet, si poate fi imbogatita cu oua batute, care ii confera o textura cremoasa. De asemenea, aceasta ciorba poate fi adaptata si preparata in diverse variante, adaugandu-se legume sau ierburi aromatice dupa preferinte.
Combinatia de ingrediente proaspete si gustoase face din aceasta ciorba o optiune perfecta pentru o masa copioasa si delicioasa. Salata verde adauga un gust fin si proaspat, slanina aduce o aroma bogata si intensa, iar laptele completeaza perfect textura ciorbei. Impreuna, aceste ingrediente formeaza un preparat reconfortant, perfect pentru zilele reci de iarna sau pentru o masa sanatoasa si echilibrata in orice sezon. Este o mancare rustica, care aduce aminte de bucataria simpla de la tara.
Ingrediente:
1 litru de lapte
1 salata verde mare
150 g slanina afumata cu carne
2-3 catei de usturoi
2 linguri de faina
1 legatura de ceapa verde (optional)
1 lingura de otet
Sare si piper dupa gust
Ulei
Mod de preparare reteta Ciorba de salata cu afumatura si lapte
Se pregatesc ingredientele.
Se taie slanina afumata in cubulete mici si puneti-o intr-o cratita la foc mediu, fara ulei, pentru a se rumeni si pentru a-si elibera grasimea.
In acest timp, se spala bine salata verde si se taie fasii subtiri.
Dupa ce slanina s-a rumenit, se adauga ceapa verde tocata (daca folositi) si usturoiul zdrobit. Se calesc impreuna cateva minute, pana devin usor aurii.
Se presara cele 2 linguri de faina deasupra si amestecati bine, formand un fel de rantas. Acest pas va da consistenta ciorbei.
Se toarna laptele treptat, amestecand constant pentru a evita formarea cocoloaselor.
Se lasa sa fiarba cateva minute la foc mic, pana cand incepe sa capete o consistenta mai cremoasa.
Se adauga salata verde taiata si se amesteca. Salata se va inmuia rapid, asa ca nu e nevoie sa o fierbeti prea mult, doar pana devine usor frageda.
Se adauga sare si piper dupa gust. Daca doriti un gust mai acrisor, se adauga otet.
RECOMAND SI ACESTE CIORBE:
Ciorba de rosii cu leustean si fidea
Ciorba de perisoare – reteta traditionala