cozonac cu ciocolata
Aluaturi,  Aluaturi dulci,  Craciun,  Desert,  Pasti,  Retete de sarbatori,  Retete romanesti

Cozonac cu ciocolata

Cum sa faci cozonac cu ciocolata – o reteta pentru sarbatori
Anul acesta am facut multi cozonaci, dovada si retetele: cozonac cu nuca si ciocolata, cozonac cu stafide si cozonac.
Pe langa acestea, am mai facut si cozonac floare cu scortisoara si cozonac floare cu ciocolata.

Dar trebuia si un cozonac cu ciocolata, pentru ca aceasta a fost aroma favorita a copiilor.

Cozonacii nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori, dar se pot face si cu alte ocazii, mai ales cand este frig si aprindem cuptorul cu drag. Mai ales pentru un cozonac cu ciocolata.

cozonac cu ciocolata1

Ingrediente Cozonac cu ciocolata

Pentru aluat
1 kg faina
600 ml lapte
200 gr zahar
4 galbenusuri
50 gr drojdie proaspata
50 gr unt topit
1 lingurita sare
1 lingurita esenta rom
coaja de lamaie

Pentru umplutura
8 linguri zahar cu vanilie (puneti un baton de vanilie in recipientul cu zahar)
4 linguri de cacao

Pentru uns
1 galbenus + 3 linguri de lapte

Mod de preparare reteta Cozonac cu ciocolata

Coaja de lamaie se lasa la inmuiat in lapte 5 minute.
Se prepara maia din drojdia lichefiata, 200 ml lapte si 2 linguri de zahar. Se lasa deoparte 5 minute.
Faina se pune intr-un bol adanc, se adauga drojdia, galbenusurile, laptele, coaja de lamaie, untul, zaharul si esenta de rom. Se framanta un aluat elastic. Daca mai e nevoie de faina, mai adaugati pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se adauga sarea si se mai framanta putin.
Se lasa deoparte sa dospeasca si sa se dubleze ca marime, intr-un loc calduros si ferit de curent.

Aluatul se imparte in 8 bile de marime egala, cate 4 la fiecare cozonac.
Se prepara umplutura, intr-un bol punem cacao si zahar si amestecam.
Se ia o bila de aluat si se intinde cu sucitorul. Se presara cacao cu zahar. Se ia inca o bila de aluat, se intinde si se presaracacao cu zahar. La fel se procedeaza si cu celelalte doua bile de aluat.
Se pun 4 suluri in tava tapetata cu ulei si faina sau hartie de copt, doua sus si doua jos.
Preparam si al doilea cozonac.

Lasam deoparte cam 15 minute ca sa mai creasca, ungem cu amestecul de galbenus cu lapte si le dam tavile la cuptorul preincalzit, mai intai la temperatura mare, apoi dam focul mai mic.
Cozonacii se coc cam o ora.
Se lasa sa se raceasca si se feliaza.

Pofta buna la cozonac cu ciocolata!

Va astept si pe pagina de facebook Carte de Retete.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.