
Pastrama de oaie reteta traditionala
Pastrama de oaie. Reteta traditionala de pastrama. Cum se prepara pastrama? Ce condimente se folosesc la pastrama? Reteta pas cu pas de pastrama. Cum sa prepari acasa pastrama. Bait pentru pastrama de capra sau oaie.
Pastrama traditionala de oaie este un preparat traditional romanesc, in care carnea de oaie este sarata, condimentata si lasata la maturat pentru a capata un gust bogat si intens. Este unul dintre cele mai apreciate produse din carne din Romania si este frecvent consumat la mese festive sau cu ocazia evenimentelor speciale.
Pentru a face pastrama, carnea este taiata in bucati mari, apoi este sarata si lasata la odihna timp de cateva ore sau zile. In unele zone ale tarii, se si afuma. Poate fi servita cu paine, muraturi sau alte garnituri si este perfecta pentru o masa de pranz sau de seara.
Carnea de oaie este un ingredient foarte important in bucataria romaneasca. Este o carne foarte aromata si gustoasa, care poate fi gatita in mai multe feluri.
In Romania, carnea de oaie este folosita pentru a face mancaruri traditionale, cum ar fi ciorba, tocanita sau sarmale.
De asemenea, carnea de oaie poate fi gatita la gratar sau prajita si servita ca fel principal.
Este o carne foarte apreciata si reprezinta o parte importanta a culturii culinare romanesti.
Procesul de preparare a pastramei de oaie
Pentru a prepara reteta, avem nevoie de carne proaspata de oaie, condimente precum piper, usturoi, cimbru, boia de ardei dulce si sare.
Reteta presupune marinarea carnii timp de cateva zile inainte de a fi gatita la gratar.
Bucatile de carne de oaie se spala bine, apoi se lasa sa se scurga si se sterg cu prosoape de bucatarie.
Apoi,se pregateste un amestec de condimente intr-un bol: piper, usturoi pisat, cimbru si boia de ardei dulce.
Se freaca bine carnea cu acest amestec de condimente si se lasa la marinat in frigider timp de cel putin 24 de ore.
Aceasta marinare este esentiala pentru a permite condimentelor sa patrunda in profunzime in carne.
Dupa ce a stat la marinat, se scoate carnea din frigider si se lasa sa atinga temperatura camerei inainte de a o gati la gratar
Se incinge gratarul foarte bine si pune bucatile de carne pe el, intoarcandu-le din cand in cand pentru a se rumeni uniform.
Servirea pastramei de oaie
Pastrama se serveste de obicei cu mamaliguta calda si muraturi proaspete
Pentru un plus de savoare,se poate adauga si o salata verde simpla alaturi de aceasta delicatesa traditionala
Se poate servi si alaturi de cartofi copti si o salata verde.
Ingrediente:
1 kg de pulpa de oaie
sare
piper
boia de ardei
usturoi
cimbru
Mod de preparare reteta pastrama de oaie
Se spala bucata de carne si se usuca cu un prosop de bucatarie.
Cateii de usturoi se piseaza si se amesteca impreuna cu sarea, piperul, boiaua si cimbrul.
Carnea de oaie se pune intr-un bol si se marineaza cu amestecul de condimente.
Se lasa la frigider pentru 24 de ore, dar este de preferat 2-3 zile.
Se incinge gratarul si se pune pastrama pe el.
Se face pe fiecare parte 10-15 minute sau pana cand este gata, avand grija sa nu ardem carnea.
Se lasa sa se „odihneasca”, apoi se feliaza.
Se serveste alaturi de mamaliguta,garnitura, paine, salata sau muraturi, in functie de preferintele fiecaruia.
Pofta buna!
recomand si aceste retete:

