Bucataria japoneza o scurta incursiune
Bucataria japoneza. Incursiune in bucataria din Japonia. Bucataria traditionala japoneza.
Desi, atunci cand ne gandim la bucataria japoneza, primul care vine in gand este sushi, sunt mult mai multe preparate delicioase. Orez gatit in fel si fel, salate, carne pe gratar si frigarui, fructe de mare prajite, supe cu taitei sunt cateva dintre deliciile din Japonia.
Cel mai important ingredient este orezul, care este cultivat de japonezi de peste 2400 de ani. Al doilea este fasolea soia, care este transformat intr-o mare diversitate de produse, de la miso si pana la tofu.
Produsele din soia impreuna cu legume de sezon, carne de pasare sau peste proaspat pescuit acompaniaza orezul si in ziua de astazi.
In secolul al VI-lea cand budismul a devenit religia Japoniei, carnea a fost scoasa din meniu, dar a ramas pestele si carnea de pui.
Cu trecerea timpului, bucataria japoneza a avut si influente straine. Tempura a fost introdusa de misionarii portughezi in secolul XVI-lea, iar curry-ul a fost importat de britanici in secolul al XVIII-lea. Taiteii de ramen au venit din China.
Japonia de astazi este invadata de mancare procesata si fast food-uri , iar consumul de mancaruri simple si ingrediente proaspete s-a diminuat. Multi straini au adoptat bucataria traditionala, care se bazeaza pe ingrediente proaspete si este excelenta pentru sanatate.
Printre alte beneficii, bucataria japoneza traditionala lupta impotriva bolilor de inima, cancer si diabet. Ajuta sa avem o minte clara si un corp sanatos.
Principii de baza din bucataria japoneza
In Japonia exista o adevarata cultura a mancarii, ea nu este menita doar ca sa ne umple stomacul. Atat prepararea, cat si consumarea mancarurilor trebuie sa ne hraneasca trupul, dar si spiritul.
Japonezii cred ca mancarea trebuie sa fie apetisanta celor cinci simturi, nu doar gustului si mirosului, dar si vazului, atingerea (textura) si auzului.
De asemenea, preparatele trebuie sa cuprinda cinci culori: alb, negru, rosu, verde (sau albastru) si galben, care corespund unui set de concepte filozofice japoneze si unor crezuri spirituale.
Preparatele japoneze includ si cele cinci arome: sarat, dulce, acru, amar, dar si umami, (savuros) o categorie identificata de oamenii de stiinta japonezi.
Aceastea sunt fundamentele de baza ale bucatariei traditionale japoneze. Ingredientele necesare se gasesc si la noi acum, fie in supermarketuri, dar cel mai adesea in magazinele online. Se pot prepara si acasa, fie ca pastrati linia traditionala, fie ca personalizati retetele pentru propriul gust.
recomand aceste retete din bucataria japoneza:
Supa miso cu tofu reteta traditionala din bucataria japoneza