
Tsigariasto cu carne de capra reteta traditionala din Creta
Tsigariasto cu carne de capra. Mancare traditionala greceasca. Capra gatita lent. Reteta cretana autentica. Tsigariasto grecesc. Reteta cu carne de capra fara rosii. Preparat rustic grecesc. Mancare greceasca cu ulei de masline. Tsigariasto sfakia. Carne de capra in vin alb.
Tsigariasto este un preparat clasic din vestul insulei Creta, cunoscut pentru gustul sau robust si modul simplu, dar eficient, de preparare. Aceasta reteta pune in valoare carnea de capra gatita lent, cu ingrediente de baza precum uleiul de masline, vinul si condimentele locale.
Este o mancare taraneasca, savurata in special in regiunea Sfakia, si este cunoscuta si sub denumirea de Sfakiano Yiahni, atunci cand include sos de rosii. In varianta de fata, ne concentram pe un Tsigariasto fara rosii, unde aromele carnii si ale uleiului de masline sunt vedetele farfuriei.
Sfaturi pentru cel mai bun Tsigariasto cu carne de capra
Foloseste carne de capra de calitate, ideal crescuta natural.
Gateste incet – cu cat mai lent, cu atat mai frageda va fi carnea.
Nu inlocui uleiul de masline – este esential pentru aroma autentica.
De ce sa incerci aceasta reteta?
Este fara gluten, fara zahar, si potrivita pentru dietele low-carb.
Este un preparat traditional care aduce gustul autentic al Greciei in farfuria ta.
Se prepara usor si necesita ingrediente simple, dar de calitate.
Tsigariasto cu carne de capra este una dintre cele mai iubite retete cretane – un fel de mancare rustic, profund aromat si satios. Este perfect pentru o cina de weekend in familie sau pentru o masa festiva in stil mediteranean.
Ingrediente simple si autentice, folosite in bucataria cretana traditionala. Carnea de capra este gatita lent in ulei de masline extravirgin, cu ceapa caramelizata, usturoi si vin alb sec, pentru a obtine un preparat rustic, aromat si fraged. Oregano uscat si condimentele naturale adauga o nota mediteraneana echilibrata acestui fel de mancare fara rosii.
Ingrediente necesare
1 kg carne de capra (cu os, taiata in bucati)
100 ml ulei de masline extravirgin
2 cepe mari, tocate
4-5 catei de usturoi zdrobiti
100 ml vin alb sec
1 lingurita oregano uscat
Sare si piper dupa gust
Optional: foi de dafin sau rozmarin
Optional: cartofi pentru garnitura
Mod de preparare reteta Tsigariasto cu carne de capra
Pregatirea carnii
Se pregatesc ingredientele. Se spala si se sterge carnea de capra. Daca doresti, o poti marina in vin si usturoi pentru cateva ore inainte de gatire.
Incinge uleiul de masline
Intr-o cratita adanca, se incinge uleiul si se adauga bucatile de capra. Rumeneste-le bine pe toate partile, pana prind o crusta aurie.
Adauga ceapa si usturoiul
Se pune ceapa tocata si usturoiul zdrobit peste carne. Se calesc impreuna pana devin moi si usor caramelizate.
Stinge cu vin
Se toarna vinul alb peste carne si se lasa sa fiarba 2-3 minute, pana se evapora alcoolul.
Condimenteaza
Se adauga oregano, sare, piper si (optional) o frunza de dafin sau o crenguta de rozmarin.
Gateste incet
Se acopera cratita si se lasa preparatul sa fiarba la foc mic timp de 1.5–2 ore. Carnea trebuie sa devina foarte frageda si sa se desprinda usor de pe os.
Serveste
Se serveste fierbinte, alaturi de cartofi natur, orez sau paine traditionala cretana. Optional, se poate adauga o felie de lamaie pentru contrast.
Sfaturi pentru cel mai bun Tsigariasto
Foloseste carne de capra de calitate, ideal crescuta natural.
Gateste incet – cu cat mai lent, cu atat mai frageda va fi carnea.
Nu inlocui uleiul de masline – este esential pentru aroma autentica.
De ce sa incerci aceasta reteta?
Este fara gluten, fara zahar, si potrivita pentru dietele low-carb.
Este un preparat traditional care aduce gustul autentic al Greciei in farfuria ta.
Se prepara usor si necesita ingrediente simple, dar de calitate.
Tsigariasto cu carne de capra este una dintre cele mai iubite retete cretane – un fel de mancare rustic, profund aromat si satios. Este perfect pentru o cina de weekend in familie sau pentru o masa festiva in stil mediteranean.
RECOMAND SI ACESTE RETETE:
Pastrama de oaie reteta traditionala

