
Friptura croata de porc Samobor
Friptura croata de porc Samobor. Reteta de friptura de porc. Retete din Croatia. Retete croate. Retete din Iugoslavia.
Friptura croata de porc, cunoscuta si sub numele de „Samoborska pečenica”, este un preparat traditional din regiunea Samobor, situata in apropierea capitalei Croatiei, Zagreb. Aceasta este o delicatesa rustica, foarte apreciata atat de localnici, cat si de turisti. Friptura se remarca prin aromele sale bogate si prin modul de gatire care pastreaza suculenta carnii. Este adesea preparata cu ocazia sarbatorilor sau la evenimente festive, dar poate fi savurata oricand pe parcursul anului.
Aceasta friptura este renumita pentru combinatia sa unica de arome, care imbina savoarea carnii de porc cu un sos bogat si aromat. In bucataria croata, friptura de porc Samobor se distinge prin utilizarea usturoiului si a unei tehnici speciale de preparare care include prajirea carnii intr-o tigaie, urmata de gatirea ei intr-un sos consistent.
Acest preparat reflecta perfect influentele bucatariei centrale europene, avand elemente care amintesc de traditiile culinare ale vecinilor, precum Austria si Ungaria. Cu toate acestea, caracterul sau distinct vine din ingredientele locale si din modul in care sunt combinate, rezultand un fel de mancare robust, perfect pentru a fi savurat alaturi de mamaliga sau cartofi, si, bineinteles, un pahar de vin local.
Ingrediente:
1,5 kg cotlet de porc
60 gr faina
cativa catei de usturoi
2 linguri de boia de ardei dulce
supa de legume sau apa
1,5 kg cartofi
ulei
40 gr patrunjel verde
sare si piper, dupa gust
Mod de preparare reteta friptura croata de porc Samobor
Se pregatesc ingrediente.
Cartofii se curata si se pun intr-o tava. Se dau la cuptor pana cand se rumenesc.
Se asezoneaza cotletele de porc si se acopera cu faina.
Se scoate surplusul de faina si se prajeste fiecare cotlet de porc intr-o tigaie cu ulei.
Se scot deoparte pana se prajesc restul bucatilor.
Dupa ce s-au prajit toate bucatile de carne se scot deoparte.
Se toaca usturoiul si se adauga in tigaie. Se caleste usturoiul doar 10 secunde si se adauga putina faina si putina supa.
Se caleste timp de 1 minut si se mai adauga putina supa.
Se pun inapoi cotletele de porc, se amesteca cu sosul si se adauga supa sau apa daca este necesar.
Carnea impreuna cu sosul se pun peste cartofi si se mai dau la cuptor pentru 5 minute.
Se servesc alaturi de o salata. Pofta buna!
RECOMAND SI ACESTE RETETE:

