Retete rustice frantuzesti
Ati auzit la mine coreana , japoneza , persana,multa engleza si probabil inca alte cateva limbi,dar daca ma gandesc bine in franceza inca nu v-am rasfatat,asa ca a trebuit sa compensez putin la capitolul asta
.Cand am primit noua tema French Bakery (si stiti cat de bine ma pot abtine la provocari,mai ales pe teme internationale) pentru a treia etapa „Inspiration Food Marathon” ,maraton initiat de Electrolux,nu m-am putut decide ce sa pregatesc. French Bakery este o tema atat de vasta,de care am si profitat putin,spre beneficiul familiei. Mai bine zis „I went a little wild”:)} Trebuia sa o zic in franceza,nu?Merde!
De ce am ales o tema rustica? Fiindca rusticul ma atrage foarte mult,am si facut calatorii doar cu scopul de a aduna obiecte vechi. Tocmai de aceea am folosit astazi fonta,nimic nu-mi pare mai rustic decat un obiect din fonta,fie ea tigaie sau ceaun.
Se pare ca am nevoie de comentarii si aici si peFacebook,deci va astept cu mic cu mare,cu laude,cereri,pareri,sfaturi ,samd. Asadar,like si comentati,asa cum stiti sa o faceti voi mai bine.
Fougasse este o paine plata din sudul Frantei,poate fi simpla sau aromata,iar in Provence,de Craciun,este pregatita cu aroma de apa de portocale si este parte a unei mese cu treisprezece deserturi care simbolizeaza cei doisprezece apostoli si pe Isus.
Intr-un bol punem drojdia,apa calduta si lingura de zahar. Lasam deoparte 5 minute,apoi adaugam faina si uleiul de masline si framantam un aluat. Adaugam si sarea si mai framantam 5 minute.
Acoperim bolul cu un prosop umed si il introducem intr-un loc ferit de curent,in cazul meu in cuptorul cu microunde,unde va sta pana isi dubleaza volumul.
Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina. Impartim aluatul in doua parti egale,luam o parte si o aplatizam. Modelam aluatul in forma de minge, il intindem si presaram sarea si bucatile de usturoi.
Impaturim de cateva ori,apoi intindem o forma ovala. Facem taieturi diagonale si le desfacem cu degetele. Mai presaram putina sare si usturoi,punem fougasse-ul in tava ,acoperim cu o folie si lasam deoparte sa se dubleze in volum.
Ungem painea cu putin ulei de masline si dam la cuptorul preincalzit,cam 20 de minute sau pana incepe sa se rumeneasca.
Luam cealalta minge de aluat si o framantam. Formam din nou o minge,aducand marginile dedesupt si o crestam de cateva ori. O lasam deoparte pana se dubleaza ca volum.
In timp ce aluatul creste,pornim cuptorul si introducem o oala de fonta,ca sa se infierbante. Cand aluatul a crescut indeajuns, il bagam in oala fierbinte si acoperim cu un capac.
Coacem painea cam 30 de minute sau pana cand este rumenita si suna a gol cand este batuta pe fund.
Nu puteam sa nu fac o mica incursiune in patiseria frantuzeasca si cum aveam niste pere dulci,m-a dus gandul direct la o tarta tatin. Nu pot sa-mi inchipui de ce,inca nu o mai incercasem….dar oare de ce,e atat de simpla si atat de buna. Intruchipeaza tot ce inseamna rustic:simplu,bun si de calitate.
Aceasta a fost aventura mea in French Bakery,o aventura pe care as repeta-o cu drag oricand, am invatat din nou sa apreciez lucrurile simple si ca lucrand cu ingrediente de baza,dar combinate corect putem avea niste preparate excelente. Fleur de sel,desi este doar o sare,imi este mai greu de descris decat orice condiment exotic,asa ca ii voi spune doar ca e cea mai buna sare gustata vreodata, cand o pun pe limba ma gandesc instantaneu ca asa gust trebuie sa aiba sarea.
Va multumesc pentru rabdare, nu prea v-am obisnuit eu cu astfel de postari, am fost mai mult scurta si la obiect…iata ce a scos franceza asta din mine:))
20 comentarii
Timea
Totul arata minunat! Bravo!
Anonymous
Foarte bine arata si facute de tine sunt sigur si foarte bune! Bafta!
Simona
Vreau si eu o bucata de tarta ptr maine dimineata!
Rocsy Ciobanu
Foarte bune si aratoase toate.Bravo…
Laura Ene
Ai ales retete delicioase,Adina,arata extrordinar,chiar ma tenteaza tarta tatin cu pere.Felicitari si mult succes!
Cristina
Bine ai venit in concurs si multa bafta!
Elena Toma
Uau! Imi place tot ce ai facut! Si eu coc paine asa, neframantata insa si dospita 12 ore, intermediara sau cu secara. Dar astea arata a rasfat!
Liana10
Ce-i aicea, fratee!! Dezmat frantuzesc! Culinar!Vreau din toate, dar punem deoparte o felie de tarta Tatin, ok? puup
Alina Vicu
Toate arata grozav, dar eu vreau o felie maaare de tarta! Bafta la concurs! Pup
Paula Gafitescu
Super arata toate! Multa bafta!
Dana Cristea
Cu ce ne rasfeti!!! Super, bafta multa, te pup :*
Sidy
Am inceput sa inghit in sec numai vazand pozele….ca dupa ce am si citit retetele, am schimbat tastatura.
Bravo tie, vad ca trebuie sa-ti dau nota maxima si la….franceza !
felicitari .
Minunat ti-au iesit toate !
Te tzuc cu drag Miti !
Caietul cu retete
Dupa ce mi-am scrantit limba citind titlul ( ca eu cu franceza suntem doua linii total paralele :))) am salivat intens la fiecare in parte!
succes!
lau
superbe pozele,ce as manca si eu un coltisor din tarta
Mari
Mi-a placaut incursiunea ta in bucataria franceza!
Delicious Flavours
Wooow, stiam eu ca esti harnicuta, dar chiar in halul asta? :)))
Felicitari, esti super tare!
Pupici
Andie
Pf. Cine are oala de fonta cu capac sa-i traiasca! Si mai ai si steag. Nu mai are nimeni ce sa comenteze 🙂
Decat io, ca-s moarta de invidie :*
Felicitari pentru toata munca depusa!
Dya
Succes!
pansy
frumoasa realizarea si retetele si realizarea lor!
Anca B.
Felicitari, arata minunat!