Aluaturi,  Bucataria internationala,  Colaborari,  Desert

Retete rustice frantuzesti

Ati auzit la mine  coreana , japoneza , persana,multa engleza si probabil  inca alte cateva limbi,dar daca ma gandesc bine in franceza inca nu v-am rasfatat,asa ca a trebuit sa compensez putin la capitolul asta
.Cand am primit noua tema French Bakery  (si stiti cat de bine ma pot abtine la provocari,mai ales pe teme internationale) pentru a treia etapa „Inspiration Food Marathon” ,maraton initiat de Electrolux,nu m-am putut decide ce sa pregatesc. French Bakery este o tema atat de vasta,de care am si profitat putin,spre beneficiul familiei. Mai bine zis „I went a little wild”:)} Trebuia sa o zic in franceza,nu?Merde!

De ce am ales o tema rustica? Fiindca rusticul ma atrage foarte mult,am si facut calatorii doar cu scopul de a aduna obiecte vechi. Tocmai de aceea am folosit astazi fonta,nimic nu-mi pare mai rustic decat un obiect din fonta,fie ea tigaie sau ceaun.

Se pare ca am nevoie de comentarii si aici si peFacebook,deci va astept cu mic cu mare,cu laude,cereri,pareri,sfaturi ,samd. Asadar,like si comentati,asa cum stiti sa o faceti voi mai bine.

Fougasse aux Fleur de Sel

Fougasse este o paine plata din sudul Frantei,poate fi simpla sau aromata,iar in Provence,de Craciun,este pregatita cu aroma de apa de portocale si este parte a unei mese cu treisprezece deserturi care simbolizeaza cei doisprezece apostoli si pe Isus.

Ingrediente:
450 gr faina alba
1 lingurita de sare
25 gr de drojdie proaspata
250 ml apa calduta
1 lingurita de zahar
1 lingura de ulei de masline extra virgin
Pentru topping: 
1 lingura de chipsuri de usturoi
1 lingurita fleur de sel

Intr-un bol punem drojdia,apa calduta si lingura de zahar. Lasam deoparte 5 minute,apoi adaugam faina si uleiul de masline si framantam un aluat. Adaugam si sarea si mai framantam 5 minute.
Acoperim bolul cu un prosop umed si il introducem intr-un loc ferit de curent,in cazul meu in cuptorul cu microunde,unde va sta pana isi dubleaza volumul.

 Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina. Impartim aluatul in doua parti egale,luam o parte si o aplatizam. Modelam aluatul in forma de minge, il intindem si presaram sarea si bucatile de usturoi. 

Impaturim de cateva ori,apoi intindem o forma ovala. Facem taieturi diagonale si le desfacem cu degetele. Mai presaram putina sare si usturoi,punem fougasse-ul in tava ,acoperim cu o folie si lasam deoparte sa se dubleze in volum.

Ungem painea cu putin ulei de masline si dam la cuptorul preincalzit,cam 20 de minute sau pana incepe sa se rumeneasca.

Pain Rustique

Luam cealalta minge de aluat si o framantam. Formam din nou o minge,aducand marginile dedesupt si o crestam de cateva ori. O lasam deoparte pana se dubleaza ca volum.

In timp ce aluatul creste,pornim cuptorul si introducem o oala de fonta,ca sa se infierbante. Cand aluatul a crescut indeajuns, il bagam in oala fierbinte si acoperim cu un capac.

Coacem painea cam 30 de minute sau pana cand este rumenita si suna a gol cand este batuta pe fund.

Tarte Tatin aux Poires

Nu puteam sa nu fac o mica incursiune in patiseria frantuzeasca si cum aveam niste pere dulci,m-a dus gandul direct la o tarta tatin. Nu pot sa-mi inchipui de ce,inca nu o mai incercasem….dar oare de ce,e atat de simpla si atat de buna. Intruchipeaza tot ce inseamna rustic:simplu,bun si de calitate.

Ingrediente pentru o tigaie de fonta de 24 cm:
o jumatate de pachet de aluat de foietaj
50 gr de unt
100 gr de zahar brun
3 pere 
In tigaia de fonta,punem untul si zaharul brun. Introducem tigaia in cuptor si decojim si taiem perele in felii subtiri.

Scoatem tigaia si aranjam feliile de pere.
Pe suprafata de lucru presarata cu faina,intindem aluatul de foietaj. Incercam sa-l facem cat diametrul tigaii de fonta.
Punem aluatul deasupra perelor si dam tava la cuptor,unde o tinem cam 20-25 de minute.
Rasturnam tarta pe farfurie.
Tarte aux Pommes
Si fiindca mi-a ramas jumatate de aluat de foietaj,am incropit repejor si niste barcute. Am impartit aluatul in patru bucati,le-am intins cu sucitorul si pe fiecare bucata am pus cate o jumatate de mar,taiat evantai .
Am indoit colturile si am presarat peste mere zahar brun. Le-am copt cam 15 minute.

Aceasta a fost aventura mea in French Bakery,o aventura pe care as repeta-o cu drag oricand, am invatat din nou sa apreciez lucrurile simple si ca lucrand cu ingrediente de baza,dar combinate corect putem avea niste preparate excelente. Fleur de sel,desi este doar o sare,imi este mai greu de descris decat orice condiment exotic,asa ca ii voi spune doar ca e cea mai buna sare gustata vreodata, cand o pun pe limba ma gandesc instantaneu ca asa gust trebuie sa aiba sarea.

Va multumesc pentru rabdare, nu prea v-am obisnuit eu cu astfel de postari, am fost mai mult scurta si la obiect…iata ce a scos franceza asta din mine:))

20 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.