piperchi targasiti
Garnituri,  Legume,  Retete romanesti

Piperchi targasiti mancare aromana de ardei reteta veche si usor de preparat

Piperchi targasiti mancare aromana de ardei. Retete cu ardei. Piperchi țârgâsiti. Retete aromane. Retete din Dobrogea. Cum se prepara reteta de piperchi targasiti? Retete traditionale aromane.

Piperchi targasati sau Piperchi țârgâsiti este un preparat traditional aroman, delicios si satios, realizat din ardei, rosii, oua si telemea. Aceasta reteta simpla si aromata este ideala pentru un pranz sau o cina rapida si plina de savoare. Una dintre cele mai populare mancaruri din Dobrogea.

Aromanii, un grup etnic cu o istorie bogata si o cultura vibranta, au contribuit semnificativ la diversitatea gastronomica a regiunilor in care au trait, in special in Balcani. Mancarea traditionala aromana reflecta influentele istorice si geografia variata a comunitatilor aromane, integrand ingrediente locale cu tehnici culinare transmise din generatie in generatie.

Bucataria aromana este caracterizata printr-o paleta de arome, utilizand ierburi si condimente locale, carne de miel, branzeturi fine si legume proaspete. Printre preparatele celebre se numara „mamaliga”, „saramura” si diferite tipuri de parjoale, care sunt adesea acompaniate de sosuri si salate aromate.

Dintre toate aceste bunatati, mancarea aromana nu este doar un simplu aliment, ci reprezinta o parte esentiala a traditiilor si obiceiurilor care unesc comunitatea. Sarbatorile si reuniunile de familie sunt adesea imbogatite prin preparatele traditionale, aducand un sentiment de apartenenta si identitate.

Ingrediente

10 ardei (de preferat ardei kapia sau ardei gras)

4 rosii

3 oua

200 g telemea (poti folosi telemea de vaca sau de oaie, dupa preferinta)

2-3 linguri ulei

Sare si piper, dupa gust

Mod de preparare reteta Piperchi targasiti mancare aromana de ardei

Se pregatesc ingredientele. Se spala ardeii si se taie in fasii subtiri, eliminand semintele si cotorul. Intr-o tigaie mare, se incalzeste uleiul si se adauga fasiile de ardei. Se calesc ardeii la foc mediu pana cand se inmoaie si incep sa se rumeneasca usor (aproximativ 10-15 minute).

 

Se spala rosiile si se taie cubulete. Se adauga rosiile peste ardeii din tigaie si se gateste pana cand rosiile se inmoaie si se transforma intr-un sos (aproximativ 5-7 minute).Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

piperchi targasiti

 

Se sparg ouale intr-un bol si bate-le usor. Se toarna ouale batute peste ardei si rosii in tigaie. Se amesteca usor pana cand ouale sunt bine incorporate si s-au gatit complet (aproximativ 3-5 minute).

 

piperchi targasiti

 

Se sfarama telemeaua in bucati si adaug-o peste amestecul din tigaie. Se amesteca usor pana cand telemeaua incepe sa se topeasca si sa se combine cu celelalte ingrediente.

piperchi targasiti mancare aromana de ardei

Se serveste preparatul cald, alaturi de paine proaspata sau mamaliga, dupa preferinta.

piperchi targasiti mancare aromana de ardeipiperchi targasiti

Piperchi targasati este o reteta traditionala si foarte gustoasa, perfecta pentru o masa de pranz sau cina. Pofta buna!

Recomand si aceste retete:

Salata de ardei iuti cu ceapa pentru iarna fara conservant

Salata de ardei iuti cu ceapa fara conservant

Lecso sau tocana sarbeasca cu ou

Lecso sau tocana sarbeasca cu ou

Salata de vinete cu ardei kapia

Salata de vinete cu ardei kapia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.