
Coliva traditionala reteta cu arpacas
Coliva traditionala reteta cu arpacas. Cum se prepara coliva? Ce este arpacasul?
Coliva este un preparat romanesc, folosit in special la parastase si la pomeni. Este un preparat simplu, dar bogat in semnificatii si traditii.
Semnificatia colivei traditionale
Coliva traditionala are o semnificatie religioasa si culturala puternica.
Simbolul colivei in traditia romaneasca este acela al doliului si al comemorarii celor decedati. Prin oferirea de coliva se exprima respectul si compasiunea fata de cei indoliati si se sprijina familia si rudele in aceasta perioada grea. De asemenea, coliva este considerata o ofranda catre sufletul celui decedat, care aduce alinare si pace.
Coliva are o semnificatie religioasa in traditia crestina ortodoxa, fiind pregatita pentru a fi oferita drept pomenire pentru sufletul celui care a trecut la cele vesnice. Este un simbol al credintei si al sperantei in viata de apoi, dar si al solidaritatii si compasiunii fata de cei care au pierdut pe cineva drag.
Ce este arpacasul?
Arpacasul este un aliment care se obtine prin decorticarea boabelor de grau, orz sau mei. Este folosit la prepararea colivei, dar si a altor preparate precum supe, salate sau garnituri.
Bogat in proteine si fibre, este o sursa buna de energie si usor de digerat.
M-am inspirat de aici, dar puteti citi mai multe informatii legate de traditii si semnificatii, precum si sfaturi despre modul de preparare.
Ingrediente:
500 gr arpacas de grau
250 gr zahar
200 gr nuci
coaja rasa de la o portocala
coaja rasa de la o lamaie
zahar vanilat
1/2 lingurita de sare
Pentru decor:
nuca de cocos
bomboane
Ingrediente coliva traditionala reteta cu arpacas:
Se pregatesc ingredientele.
Nuca se prajeste intr-o tigaie sau la cuptor. Dupa ce s-a rumenit, se taie marunt.
Arpacasul se alege si se spala.
Se pune intr-o oala de fonta si se acopera cu apa (sa depaseasca cu o palma) si se pune sa fiarba la foc domol.
Dupa ce a fiert arpacasul, se adauga zaharul si se lasa sa scada. Se amesteca din cand in cand.
Cand graul este legat se lasa deoparte pana se raceste, amestecand ocazional ca sa nu prinda crusta.
Se adauga nuca maruntita, coaja de lamaie si portocala si zaharul vanilat si se amesteca bine.
Se pune pe o farfurie si i se da forma cu ajutorului cercului de la forma de tort.
Se scoate forma.
Se orneaza cu nuca de cocos, bucati de nuci si bombonele.
recomand si aceste retete:
Fulgi de grau cu sos de rubarba

