Pasca cu branza si gem

pasca cu branza si gem

Pasca cu branza si gem. Pasca traditionala cu branza dulce. Pasca cu aluat. Pasca cu branza si gem.

Pasca cu branza este o reteta traditionala romaneasca care este pregatita de obicei in perioada Pastelui.
Aceasta prajitura delicioasa combina un aluat fraged ca cel de cozonac, cu umplutura cremoasa de branza dulce si dulceata de gem de fructe. Rezultatul final este un desert reconfortant, dulce si aromat, perfect pentru a fi savurat alaturi de cei dragi in timpul sarbatorilor pascale.

Recomand sa folositi gem de fructe de padure, eu am pus de afine, dar merge orice este pe gustul vostru. De asemenea, se pot pune chiar si visine. Se pot pune fructe proaspete, iar deasupra puteti pregati pe loc un sos.

Ce este pasca cu branza si gem?

Pasca cu branza de vaci este un desert traditional romanesc asociat cu sarbatoarea Pastelui. Este o prajitura cu aluat fraged, umpluta cu o combinatie cremoasa de branza de vaci, oua, zahar, smantana si stafide sau coaja de lamaie pentru aroma.
Pasca este coapta pana cand devine aurie si apoi se serveste de obicei taiata in bucatele dreptunghiulare, fiind decorata uneori cu zahar pudra sau fructe proaspete.
Acest desert delicios este apreciat pentru gustul sau dulce si textura sa bogata si cremoasa, iar reteta poate varia usor in functie de preferinte regionale sau personale.

pasca cu branza si gem

Ce reprezinta pasca?

In cultura crestina, pasca este considerata o simbolistica a invierii lui Isus Hristos, deoarece aceasta prajitura este preparata si consumata in perioada Pastelui.
Forma rotunda a pascai aminteste de piatra care acoperea mormantul lui Isus, iar umplutura bogata sugereaza bucuria si abundenta vietii noi adusa de inviere. De asemenea, ouale folosite in compozitia pascai simbolizeaza viata, renasterea si fertilitatea.
Astfel, pasca are o semnificatie spirituala puternica pentru crestini si este considerata un simbol al bucuriei si sperantei aduse de invierea lui Hristos.

Ingrediente:

Pentru aluat:
300 g faina
1 varf cutit sare
150 g unt
80 g zahar pudra
1 ou
Pentru umplutura:
350 gr branza de vaci
150 gr smantana 20%,
150 gr zahar,
coaja lamaie
30 gr gris,
Un zahar vanilat
Un borcan de gem de fructe de padure

Mod de preparare reteta pasca cu branza si gem:

Se pregatesc ingredientele.
Aluatul
Se amesteca faina cu untul, se adauga oul, zaharul pudra si un praf de sare. Se framanta un aluat omogen.

Se ia o tava rotunda cu diametrul de 20 cm si se pune in ea hartie de copt. Se intinde 2/3 din aluat in tava., la baza si de jur imprejur, restul se pastreaza pentru decor.

Umplutura
Intr-un bol se amesteca branza de vaci, smantana, zaharul, coaja de lamaie, grisul si zaharul vanilat.
Compozitia se toarna in tava si se pun ici colo si fructe din gem.

Asamblare
Se impleteste un snur din aluatul ramas si se pune in tava, de jur imprejur.

Pasca se coace la 170 de grade pentru 50 de minute. Cu 10 minute inainte de a fi gata, marginile se pot unge cu galbenus.

pasca cu branza si gem

Se lasa sa se raceasca, apoi se pune in mijloc gem.

pasca cu branza si gem

Se feliaza si se serveste. Pofta buna!

pasca cu branza si gem

recomand si aceste retete:

Pasca poloneza cu glazura de ciocolata

Cozonac Babka insiropat, cu umplutura de ciocolata si nuci

Cozonac Babka

Prajitura Rudi cu branza de vaci

Prajitura Rudi cu branza de vaci

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.