
Gulas de vitel cu galuste de faina nokedli – reteta traditionala ungureasca
Gulas de vitel cu galuste. Gulyas de vitel. Gulas unguresc. Gulas cu galuste de faina. Galuste de faina nokedli. Reteta gulas de vitel. Reteta traditionala ungureasca. Nokedli reteta. Retete unguresti. Mancaruri traditionale unguresti. Reteta de galuste de faina. Retete de gulyas. Gulas de vitel cu galuste de faina reteta pas cu pas. Gulas unguresc cu nokedli. Reteta autentica de gulas cu carne de vitel si galuste. Reteta traditionala ungureasca de gulas cu galuste de faina.
Gulasul de vitel cu galuste de faina nokedli este o mancare savuroasa si consistenta, perfecta pentru o masa in familie sau pentru a impresiona musafirii. Aceasta reteta traditionala ungureasca este usor de pregatit si ofera un gust autentic, care va aduce un strop de diversitate in meniul tau. Iti voi arata pasii pentru a pregati un gulas delicios, astfel incat sa poti bucura intreaga familie de o masa delicioasa si hranitoare.
Ce este gulasul?
Cuvantul „gulas” provine din limba maghiara, de la termenul „gulyás”, care inseamna „paznic de vite” sau „cioban”. Se presupune ca acest fel de mancare a fost creat de catre pastorii maghiari, care aveau nevoie de o mancare usor de preparat pe foc deschis in timpul calatoriilor lor. Astfel, carnea de vita, impreuna cu legumele si condimentele, era gatita intr-o oala mare, numita „bogrács” in maghiara, care permitea gatirea lenta si uniforma a ingredientelor.
In primele forme ale retetei, gulasul era facut cu carne de vita, apa, sare si cateva condimente de baza, fara prea multe arome suplimentare. Era o mancare hranitoare si usor de preparat, perfecta pentru stilul de viata al pastorilor care petreceau mult timp in aer liber.
In timpul secolului XX, gulasul a devenit un simbol al bucatelor traditionale unguresti, iar retetele au fost perfectionate si adaptate la diverse gusturi. In timpul perioadelor de razboi si conflicte, gulasul a fost o mancare deosebit de importanta, fiind usor de preparat in cantitati mari, pentru a hrani familii sau grupuri de muncitori.
Astazi, gulasul este apreciat in intreaga lume si este considerat un simbol al ospitalitatii unguresti. Varianta traditionala de gulas de vitel cu boia, ceapa, usturoi si legume este preparata in multe gospodarii si restaurante din Ungaria, dar si in alte tari din Europa Centrala si de Est. Retetele moderne includ si optiuni vegetariene sau vegane, dar si variante cu carne de porc sau pui.
De asemenea, gulasul a devenit un fel de mancare celebru la festivaluri si evenimente culinare, iar multe restaurante din afaceri internationale au inceput sa-l includa in meniurile lor, adaptand reteta la gusturile locale.
Sfaturi:
Pentru un gulas mai intens in gust, poti adauga putin vin rosu in timpul fierberii.
Daca preferi o textura mai pufoasa pentru galuste, adauga putina faina suplimentara, dar atentie sa nu fie prea dure.
In loc de ardei gras, poti folosi si ardei iute pentru a da un gust mai picant.
Foloseste o paprika de calitate, aceasta da gustul autentic al gulasului. Poti folosi si niste pasta de gulyas din comert.
Pentru o aroma si mai intensa, poti adauga chimen dupa gust.
Ingrediente Gulas unguresc cu nokedli
1 kg carne de vitel (ideal din pulpă)
2 cepe mari
2 ardei gras (de preferat unul rosu si unul verde)
3-4 catei de usturoi
1 lingura paprika sau pasta de ardei
1 lingura de pasta de tomate
1 l supa de vita sau apa
2-3 frunze de dafin
Sare si piper dupa gust
Ulei pentru prajit
Ingrediente pentru galuste de faina nokedli:
250 g faina
1 ou
200 ml apa
Sare
Cum sa faci gulas de vitel cu galuste nokedli
Gulasul de vitel
Se pregatesc ingredientele.
Se taie carnea de vitel in cuburi mici. Intr-o oala adanca, se incalzeste uleiul si se caleste ceapa tocata marunt pana devine aurie.
Se adauga carnea de vitel si se prajeste pe toate partile Se mai lasa pe foc pentru 2-3 minute.
Se presara boia de ardei si se amesteca bine. Se adauga pasta de tomate si supa de vita sau apa, astfel incat carnea sa fie acoperita. Se pun frunzele de dafin si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Se acopera oala si lasa gulasul sa fiarba la foc mic, timp de aproximativ 1,5 – 2 ore, sau pana cand carnea devine frageda.
Optional, se poate fierbe la Multicooker pentru 30 de minute pe Meat/Stew.
Galustele de faina nokedli:
Intr-un bol, se pune faina si se adauga oul, apa si un praf de sare. Se amesteca bine pana se obtine un aluat moale, dar nu prea lipicios.
Se pune o oala mare cu apa sarata la fierbere. Folosind o lingura de lemn sau o presa de nokedli, se formeaza galustele si se pun in apa fierbinte.
Se lasa galustele sa fiarba timp de 2-3 minute, sau pana cand se ridica la suprafata apei.
Se scot cu o spatula si se pun intr-un bol.
Se serveste gulasul de vitel fierbinte, cu galustele de faina nokedli alaturi. Se poate presara putina verdeata proaspata deasupra pentru un plus de culoare si aroma.
Gulasul de vitel cu galuste de faina nokedli este o reteta traditionala ungureasca care merita incercata de orice iubitor de mancare gustoasa si satioasa. Este o masa completa, plina de savoare si perfect pentru orice ocazie. Incearca aceasta reteta si vei descoperi un nou fel de mancare preferat!
RECOMAND SI ACESTE RETETE UNGURESTI:
Langosi unguresti simpli reteta faimoasa de placinte
Tocanita ungureasca la Multicooker 5in1 Digital Crock-Pot
Ciorba de varza ardeleneasca lucicos – reteta de lucskos kaposzta
