Ciorba de varza ardeleneasca lucicos
Bucataria internationala,  Legume,  Mâncăruri cu carne,  Porc,  Supe/ciorbe,  Ungaria

Ciorba de varza ardeleneasca lucicos – reteta de lucskos kaposzta

Ciorba de varza ardeleneasca lucicos. Ciorba de varza ardeleneasca. Ciorba lucicos. Ciorba traditionala ardeleneasca.  Reteta autentica din Ardeal. Ciorba cu varza si smantana. Cum se face ciorba de varza. Reteta simpla ciorba de varza. Varza lucicos reteta. Retete traditionale ardelenesti. Ciorba de casa ardeleneasc. Ciorba de varza pas cu pas. Mancare traditionala ungureasca. Lucskos Kaposzta preparare. Reteta de varza cu carne. Mancare ungureasca simpla. Cum se face Lucskos Kaposzta. Varza cremoasa cu carne. Reteta de varza ardeleneasca. Varza cu sos unguresc. Mancare cu varza si afumatura. Lucskos Kaposzta pas cu pas. Lucskos Kaposzta reteta. Varza lucicos ungureasca. Reteta traditionala maghiara.

Ciorba de varza ardeleneasca lucicos este un preparat traditional, specific zonei Ardealului, care impresioneaza prin simplitatea si gustul sau autentic. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase, fiind satioasa si plina de arome.
La origini, este o mancare traditionala ungureasca, Lucskos kaposzta, apreciata pentru gustul sau. Este perfecta pentru mesele in familie.

Ciorba de varza ardeleneasca lucicos

Lucskos Kaposzta este un preparat traditional maghiar care se remarca prin textura cremoasa si aroma de afumatura. Numele „lucskos” sugereaza o mancare cu mult sos, iar „kaposzta” inseamna varza. Este o reteta ideala pentru pranzurile satioase si poate fi adaptata in functie de preferinte, folosind carne de porc, vitel sau afumaturi.

Desi la noi este considerata o ciorba de varza, e mai degraba o mancare scazuta.

De ce ingrediente avem nevoie pentru lucicos?

Varza dulce: O leguma crocanta, cu frunze verzi sau albastre, cunoscuta pentru gustul sau dulceag si textura suculenta. Este adesea folosita in mancaruri traditionale si salate.

Carne de porc: O sursa de proteine bogata, carnea de porc este apreciata pentru savoarea sa si versatilitatea in preparate. Poate fi utilizata atat proaspata, cat si afumata.

Boia: Un condiment obtinut din ardei rosii uscati, boiaua poate fi dulce sau iute. Este adesea folosita pentru a adauga culoare si aroma preparatelor.

Cimbru: O planta aromatica cu un gust intens, cimbrul este folosit frecvent in bucataria mediteraneana. Are proprietati antiseptice si adauga un parfum placut mancarurilor.

Marar: O planta aromatica cu frunze fine si un gust usor anasonat, mararul este frecvent folosit in salate, sosuri si preparate din peste.

Ceapa: O leguma de baza in multe bucatarii, ceapa adauga savoare si aroma preparatelor.

Ciorba de varza ardeleneasca lucicos

Sare: Un condiment esential, sarea este folosita pentru a accentua gustul alimentelor si a le conserva. Este un ingredient de baza in orice reteta.

Piper: Un condiment popular, piperul poate fi negru, alb sau verde, adaugand un gust picant si aromat preparatelor. Este folosit in diverse mancaruri, de la supe la carne.

Rosii: Rosiile sunt bogate in vitamine si antioxidanti. Folosite in salate, sosuri sau preparate gatite, acestea adauga o nota de prospetime si aciditate.

Sfaturi utile

Poti inlocui carnea de porc cu vitel sau chiar pui, pentru o varianta mai usoara.
Pentru un gust mai intens, poti adauga putin chimen macinat in timpul fierberii.
Pentru o varianta mai light, poti renunta la carne si folosi doar legume.

Ingrediente reteta ciorba de varza ardeleneasca lucicos

1 varza proaspata (aproximativ 1,5 kg)
400 g carne de porc (pulpa, ceafa sau coaste)
2 cepe
cateva rosii
2 linguri de ulei sau untura
1 lingurita de boia dulce
Sare si piper dupa gust
1 legatura de marar proaspat
Cimbru
1 foaie de dafin
apa

Mod de preparare reteta ciorba de varza ardeleneasca lucicos

Se pregatesc ingredientele. Ceapa se curata si se taie fin. Varza se spala si se taie fideluta.
Carnea se portioneaza in bucati medii.

Intr-o cratita, se incinge uleiul si se caleste ceapa timp de cateva minute.

Se adauga carnea si se gateste pana cand isi schimba culoarea.

Se adauga varza, foaia de dafin, cimbrul si presara boia dulce peste. Se amesteca bine si lasa varza sa se inmoaie usor. Se adauga rosiile si mararul.

Se toarna apa fierbinte peste ingrediente, astfel incat sa le acopere. Se lasa preparatul sa fiarba la foc mic aproximativ 40-50 de minute, pana cand carnea si varza devin fragede. Se mai adauga apa daca este nevoie.

Ciorba de varza ardeleneasca lucicos

Lucskos Kaposzta se serveste calda, alaturi de paine proaspata sau mamaliga. De asemenea, merge de minune cu un ardei iute sau smantana in plus pentru un plus de savoare. Este o
care aduce in farfurie gustul autentic al bucatariei unguresti si caldura meselor traditionale.

Ciorba de varza ardeleneasca lucicos

Acum ca ai reteta, tot ce iti ramane de facut este sa incerci acest preparat delicios si sa te bucuri de aromele autentice ale Ardealului! Pofta buna!

RECOMAND SI ACESTE RETETE:

Pogaci ardelenesti cu branza de vaci – reteta de pogacele pufoase si gustoase

pogaci ardelenesti cu branza

Varza murata calita reteta traditionala

varza murata calita reteta traditionala

Langosi cu cartofi reteta secuiasca

langosi cu cartofi reteta secuiasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.