Ciulama de ciuperci reteta de tocanita cu smantana

Ciulama de ciuperci

20 min

simplu

4 portii

Ciulama de ciuperci. Reteta de ciulama cu ciuperci. Mancare de ciuperci. Tocanita de ciuperci cu smantana. Reteta traditionala de ciulama. Reteta de ciulama fara faina.

Reteta de ciulama este simpla si usor de preparat. O mancare traditionala romaneasca rapida si la indemana oricui. Merge perfect cu muraturi si mamaliga.

Eu pregatesc ciulamaua doar cu smantana, nu o ingros cu faina si nu adaug lapte, dar in alte zone ale tarii am vazut si alte variante. De asemenea, se poate adauga si piept de pui, taiat bucatele.
Reteta de astazi e preparata cu champignion, dar am postat si ciulama cu ciuperci de padure. Varianta de fata este mai rapida, pentru ca ciupercile nu se mai fierb, se taie si se adauga direct in tigaie.

Cum se curata ciupercile
Ciupercile albe nu se spala, pentru ca vor retine multa apa si nu se vor mai rumeni frumos. Se sterg cu prosoape absorbante sau cu o perie de legume, pentru a inlatura orice urma de mizerie. Daca alegi sa le speli, trebuie sa le stergi cu prosoape absorbante, pentru a elimina surplusul de apa.
Ciupercile trebuie sa fie ferme, foarte proaspete, albe si cu carnea tare.

Recomand si chiftelele de ciuperci

chiftele cu ciuperci

Si Salata de ciuperci cu castraveti murati, maioneza si usturoi e delicioasa:

salata de ciuperci cu castraveti murati, maioneza si usturoi

Ciulama de ciuperci

Timp de preparare5 mins
Timp de gatire15 mins

Ingrediente

  • 1 kg ciuperci albe
  • 2 cepe albe
  • 500 gr smantana fermentata
  • 2 linguri unt sau ulei
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 1 catel usturoi (optional)
4
Portii: 4

Mod de preparare reteta ciulama de ciuperci

Se pregatesc ingredientele.
Ceapa se curata si se taie cubulete. Ciupercile se curata si se feliaza. Usturoiul se curata si se taie marunt.

Se pune o tigaie pe foc si cand s-a infierbantat se adauga untul sau uleiul.
Se caleste ceapa.
Se adauga ciupercile si se soteaza pana cand le scade volumul si nu mai lasa apa.

Se adauga smantana si se amesteca, la foc mic.

Se adauga sare dupa gust si piper negru proaspat macinat.
Optional, se poate adauga si usturoi.

Se ia de pe foc si se serveste cu mamaliga si muraturi.
Pofta buna!

Ciulama de ciuperci

Iti recomand si aceste retete:

Supa ardeleneasca cu chimen reteta rapida si ieftina

supa ardeleneasca cu chimen

Cartofi noi cu marar si usturoi

Ciorba de dovlecei a la grec

Ciuperci marinate reteta de aperitiv din bucataria ruseasca

Maduva de vita la cuptor

Maduva de vita la cuptor

Spaghete cu usturoi, chili si busuioc reteta rapida de paste

Fasii de pui crocante cu fulgi de porumb Crispy Strips

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.