Tocanita de cartofi mancare de post – reteta traditionala simpla si gustoasa
Tocanita de cartofi mancare de post. Tocanita de cartofi cu ceapa si boia. Tocanita traditionala. Reteta tocanita de cartofi. Cum sa faci tocanita de cartofi. Reteta simpla cu cartofi si ceapa. Tocanita de post. Tocanita cu boia. Tocana de cartofi cu ceapa si boia.
Tocanita de cartofi cu ceapa si boia este unul dintre cele mai iubite preparate traditionale romanesti. Simpla, dar extrem de gustoasa, aceasta reteta este perfecta pentru zilele in care vrei sa gatesti ceva rapid si hranitor. Aromata cu boia dulce sau afumata si imbogatita cu ceapa calita, tocanita este ideala pentru o masa calda, de familie. Acest fel de mancare sta la baza bucatariei romanesti si este adesea servit alaturi de diverse garnituri sau ca fel principal.
Variante:
Adaugarea de carne: Poti transforma tocanita de cartofi intr-o mancare mai substantiala prin adaugarea de carne de vita, pui sau porc. In acest caz, caleste carnea impreuna cu ceapa inainte de a adauga celelalte legume.
Condimente alternative: Experimenteaza cu mirodenii precum cimbru, rozmarin sau oregano pentru a da un gust diferit tocanitei.
Varianta vegetariana: Poti folosi legume din plin si poti adauga naut sau linte pentru a imbogati texturile si a oferi un aport proteic.
De ce sa alegi aceasta reteta de tocanita de cartofi?
Este o reteta simpla, cu ingrediente accesibile.
Are un gust bogat, perfect pentru iubitorii preparatelor traditionale.
Poate fi adaptata pentru zilele in care nu se tine post, adaugand carne, carnati sau afumatura.
Ingrediente:
1 kg de cartofi
2-3 cepe mari
2 linguri de ulei
1 lingura de boia dulce (sau afumata, dupa preferinte)
1 lingura de pasta de tomate
Sare si piper, dupa gust
500 ml de apa sau supa de legume
Optional: patrunjel proaspat pentru decor
Mod de preparare reteta tocanita de cartofi mancare de post:
Se pregatesc ingredientele.
Se curata cartofii si se taie in cuburi de dimensiuni medii.
Ceapa se toca marunt.
Intr-o cratita se incalzeste uleiul si se caleste ceapa pana devine aurie.
Se pun cartofii peste ceapa. Se adauga boiaua si se amesteca rapid, pentru a elibera aroma, fara a o arde.
Se adauga apa sau supa de legume si pasta de tomate.
Se acopera cratita cu un capac si lasa sa fiarba la foc mediu pana cand cartofii sunt moi.
Se potriveste de sare si piper dupa gust. Daca preferati o consistenta mai groasa, se zdrobesc usor cativa cartofi in sos.
Tocanita se serveste calda, presarata cu patrunjel proaspat si alaturi de o felie de paine de casa.
Tocanita de cartofi cu ceapa si boia este un preparat autentic, hranitor si extrem de simplu de realizat. Fie ca o gatesti pentru o cina rapida sau ca un fel principal intr-o zi de post, aceasta reteta traditionala iti va aminti de mesele calde din copilarie. Incearc-o si bucura-te de savoarea sa!
RECOMAND SI ACESTE RETETE CU CARTOFI:
Budinca de cartofi cu afumatura