Tocana de legume cu orez. Cum se prepara tocana de legume pentru iarna. Retete de conserve pentru la iarna. Tocana de legume. Cum pregatesti conserve de toamna. Conserve pentru iarna fara conservant.
Gospodinele pregatesc in aceasta perioada conserve pentru iarna. Fie ca pui zarzavat, fie ca pui zacusca, tocana de legume nu trebuie sa lipseasca din camara, mai ales daca tii post. Aceasta tocana este satioasa si este delicioasa servita alaturi de muraturi sau de o salata.
Pentru reteta m-am inspirat de aici si aici si proportiile folosite sunt 7 kg legume, 500 ml ulei si 200 de gr orez. O sa merg in continuare pe aceasta formula.
Ingrediente pentru tocana de legume
Ceapa – am folosit ceapa alba, dar e buna si ceapa rosie.
Morcovi – se pot taia cubulete sau se pot da pe razatoare.
Dovlecei – se pot inlocui si cu fasole verde sau se pot adauga ambele
Ardei – am folosit ardei grasi de toate culorile, dar se pot adauga gogosari sau kapia
Rosii – se pot adauga rosii pasate sau suc de rosii. Pentru mai multa aroma se poate pune si niste pasta de tomate.
Orez – prefer orezul cu bob rotund, dar e bun si cel cu bob lung. Se poate opari sau se poate folosi orez care a stat peste noapte la frigider.
Ulei – am pus ulei de floarea soarelui
Condimente – sare si piper, dupa gust si cateva frunze de dafin
Ingrediente
1 kg ceapa
1 kg morcovi
1 kg dovlecei
2 kg ardei
2 kg rosii
200 gr orez
500 ml ulei
4-5 foi dafin
Mod de preparare reteta Tocana de legume cu orez
Se pregatesc ingredientele.
Ceapa se curata si se taie marunt. Morcovii se curata si se dau pe razatoare sau se taie marunt.
Ardeii se curata si se taie cubulete. Dovleceii se curata de coaja si se dau pe razatoare. Rosiile se mixeaza la robot.
Se prepara orezul. Se pune la fiert apa cu sare. Orezul se pune intr-o strecuratoare si se clateste pana cand apa devine limpede.
Cand apa din oala incepe sa clocoteasca, se pune orezul. Cand incepe sa „danseze” in oala, se mai fierbe 5 minute.
Se scoate intr-o strecuratoare, se clateste cu apa rece si se lasa sa se scurga.
Se caleste ceapa 10 minute, apoi se adauga morcovii si se mai calesc inca 10 minute.
Se adauga dovleceii, ardeii, sarea, piperul si foile de dafin si se la sa fiarba la foc mic inca 30 de minute.
Se adauga rosiile si se fierbe in continuare la foc mic pana cand iese uleiul deasupra.
Se amesteca des, ca sa nu se lipeasca.
Se adauga orezul.
Se mai fierbe inca 10 minute.
Compozitia se pune in borcane sterilizate. Vezi aici cum se sterilizeaza la cuptor sau la cuptorul cu microunde.
Borcanele se pun in cuptor pentru 30 de minute. Se lasa sa se raceasca in cuptor.
A doua zi se pot depozita in camara.
Pofta buna!
Iti recomand si aceste retete pentru camara:
Salata de legume cu sos de mustar
Salata de legume pentru iarna reteta de ciolomada
La tocana de legume cu orez reteta de conserva pentru iarna, ardeiul taiat cubulete il pastram pentru alt preparat ?. Nu precizati daca si cand il adaugam.
Se adauga cu dovleceii, multumesc de atentionare.
La cate fixam grade cuptorul, pentru sterilizare? Mulțumesc.
120 de grade.