galuste de faina nokedli
Bucataria internationala,  De post,  Garnituri

Galuste de faina Nokedli – reteta traditionala maghiara

Galuste de faina Nokedli. Reteta nokedli. Reteta nokerli. Cum sa prepari nokedli. Galuste de faina. Reteta traditionala nokedli. Aluat de nokedli. Garnitura nokedli.

Galustele de faina, cunoscute si sub denumirea de nokedli sau nokerli, sunt un preparat culinar traditional, apreciat in multe culturi din Europa, in special in regiuni precum Austria, Germania si Ungaria. Aceste galuste sunt realizate dintr-un aluat simplu, pe baza de faina, oua si apa, si sunt adesea servite ca garnitura sau ca fel principal, insotite de sosuri delicioase.

Nokedli sunt nu doar delicioase, dar si versatile. Acestea pot fi adaptate in functie de preferintele personale si pot fi incluse intr-o dieta echilibrata. Faina ofera carbohidrati esentiali, iar ouale aduc proteine de calitate. In plus, prepararea lor este un proces simplu si rapid, perfect pentru mesele in familie.

Cum arata nokedli?

Forma de nokedli este de obicei mica si rotunda, similara cu galustele. Acestea sunt putin neregulate, avand dimensiuni variabile, dar in general sunt destul de mici, cu un diametru de aproximativ 1-2 cm. Nokedli sunt mai dense decat pastele obisnuite, avand o textura moale, dar ferma. Cand sunt fierte, ele capata o forma usor plina, iar marginile pot fi usor neregulate, fiind taiate cu ajutorul unui cutter sau cu lingura direct in apa clocotita. Aceste mici galuste sunt perfecte pentru a insoti mancaruri cu sosuri sau tocanite.

galuste de faina nokedli

Reteta pentru nokedli este simpla si rapida, fiind perfect pentru o masa in familie sau pentru ocazii speciale. Ingredientele de baza sunt faina, oua, sare si apa, iar modul de preparare presupune amestecarea ingredientelor pentru a forma un aluat gros, care se fierbe in apa clocotita. Galustele se scot imediat ce au ajuns la suprafata apei si se servesc calde, adesea stropite cu unt topit sau cu sosuri delicioase.

Nokedli este un fel de mancare care poate fi personalizat cu diferite arome, de la simplu cu unt, pana la variante mai sofisticate, cu branza sau bacon. Indiferent de varianta aleasa, galustele de faina nokedli sunt o alegere perfecta pentru orice masa, fiind atat de gustoase cat si usor de preparat.

Gulas unguresc cu galuste

 

Moduri de servire galuste de faina nokedli

Galustele de faina nokerli pot fi servite in diverse moduri. Iata cateva sugestii:

Cu sos de carne: Nokedli sunt excelente alaturi de sosuri de carne, cum ar fi sosul de vitel sau sosul de pui. Gustul bogat al sosului completeaza perfect textura pufoasa a galustelor.

Cu legume: Pentru o optiune vegetariana, nokerli pot fi serviti cu un mix de legume sotate si un sos de smantana.

Dulci: Nokerli pot fi transformati si in preparate dulci, prin adaugarea de zahar si scortisoara, serviti alaturi de fructe proaspete sau gem.

galuste de faina nokedli

Ingrediente galuste de faina nokedli

(reteta se poate injumatati)
500 gr faina
400 ml apa
2 oua
1 lingurita sare
2 lingurite ulei de floarea soarelui

Mod de preparare reteta nokedli

Se pregatesc ingredientele.
Se pune la fiert apa cu sare intr-o oala. Este important ca apa sa fie deja in punctul de fierbere atunci cand se adauga aluatul de nokedli pentru ca acesta sa se gateasca corect si sa nu se inmoaie in apa.
Intre timp, se pregateste aluatul de nokedli.
Intr-un bol mare, se pune faina si se face o adancitura in mijloc. In aceasta adancitura se adauga ouale, apa si sarea. Se amesteca rapid si cu fermitate ingredientel,e cu o furculita sau cu o lingura, avand grija sa se obtina un aluat elastic si usor de manevrat. Aluatul trebuie sa fie destul de gros, dar nu foarte tare.

Se umezeste usor forma speciala de nokedli si se pune aluatul in apa clocotita. Daca nu aveti forma de nokedli, galustele se pot forma si cu ajutorul unei linguri sau lingurite.


In timpul gatirii, se amesteca constant pentru a evita lipirea si pentru a obtine galuste mici si frumos formate.
Galustele sunt gata atunci cand incep sa pluteasca la suprafata, ceea ce dureaza aproximativ 5-7 minute.

Dupa ce sunt gata, se scurg si se adauga cateva picaturi de ulei. Se servesc calde alaturi de o tocanita ungureasca si castraveti murati.

galuste de faina nokedli

Galustele de faina nokerli reprezinta un preparat traditional care merita incercat. Cu o textura pufoasa si un gust delicos, acestea pot fi personalizate in nenumarate feluri. Indiferent ca le preferi cu sosuri sau in variante dulci, nokerli sunt cu siguranta o alegere inspirata pentru orice masa. Incearca reteta si descopera bucuria de a prepara si savura aceste galuste de faina traditionale!

galuste de faina nokedli

RECOMAND SI ACESTE RETETE:

Paste cu curcan si gorgonzola reteta simpla si delicioasa

Paste cu curcan si gorgonzola

Langosi unguresti simpli reteta faimoasa de placinte

Langosi cu cartofi reteta secuiasca

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.