
Saratele cu telemea – reteta perfecta pentru orice ocazie
Saratele cu telemea. Saratele fragede si gustoase. Saratele cu branza. Reteta saratele. Saratele de casa. Aperitive sarate. Saratele usoare. Reteta rapida saratele. Aluat pentru saratele. Saratele la cuptor.
Saratele sunt gustari traditionale romanesti, crocante si delicioase, de obicei preparate dintr-un aluat pe baza de faina, unt sau untura, branza si condimente. Acestea pot avea diverse forme, cum ar fi batoane, rondele sau bastonase, si sunt adesea presarate cu seminte de susan sau mac pentru un plus de aroma. Saratele sunt ideale pentru a fi servite la petreceri, evenimente sau ca o gustare intre mese, fiind apreciate pentru textura lor crocanta si gustul savuros. Se pot consuma simple sau alaturi de diverse dipuri si bauturi.
Si din aluatul de pogacele se pot prepara saratele gustoase.
Ingrediente necesare:
Faina – Baza aluatului, ofera consistenta si structura. Se recomanda faina alba tip 000 pentru un rezultat fraged.
Unt sau margarina – Ingredientul cheie pentru textura frageda. Se foloseste rece, taiat cubulete, pentru a obtine un aluat sfaramicios.
Branza telemea sau de burduf– Adauga gust sarat si aroma. Se poate folosi branza mai uscata pentru un rezultat mai crocant.
Oua – Un ou intra in aluat, iar celalalt se foloseste pentru uns saratelele inainte de coacere. Ofera culoare si leaga aluatul.
Smantana – Ofera aluatului fragezime si elasticitate. Smantana grasa este ideala pentru un gust bogat.
Sare – Potenteaza aroma branzei si echilibreaza gustul.
Praf de copt – Asigura cresterea usoara a aluatului si il face mai aerat.
Cascaval ras, chimen, susan sau mac – Se presara deasupra pentru decor si gust. Chimenul este cel mai folosit in varianta clasica.
Sfaturi pentru cele mai bune saratele
Pentru un gust mai intens, foloseste branza maturata sau un amestec de branza si cascaval.
Aluatul poate fi pastrat la frigider pana la 2 zile, sau congelat pentru mai tarziu.
Poti adauga si boia dulce sau iute in aluat pentru un plus de aroma.
Variatii: Poti experimenta cu diferite tipuri de branza, cum ar fi branza feta sau branza de capra, pentru a obtine arome variate.
Condimente: Adauga ierburi aromatice, precum oregano sau busuioc, in aluat pentru un gust mai intens.
Depozitare: Saratele se pastreaza bine intr-un recipient etans timp de cateva zile, dar sunt cele mai bune atunci cand sunt consumate proaspete.
Ingrediente pentru saratele cu telemea
500 g faina
250 g unt rece, taiat cubulete
200 g branza telemea
2 oua (unul pentru aluat, unul pentru uns)
100 ml smantana
1 lingurita sare
1 plic praf de copt
chimen, susan sau mac pentru decor
Mod de preparare reteta saratele cu telemea
Se pregatesc ingredientele.
Intr-un bol mare, se amesteca faina cu sarea si praful de copt. Se adauga untul rece si se framanta cu varfurile degetelor pana se obtine un aluat nisipos.
Se adauga branza rasa, un ou si smantana. Se framanta pana cand se formeaza un aluat omogen si nelipicios. Daca este nevoie, se mai adauga putina faina.
Se infasoara aluatul in folie alimentara si se lasa la frigider timp de 30-60 de minute. Acest pas ajuta aluatul sa fie mai usor de intins si face saratelele mai fragede.
Se intinde aluatul pe masa presarata cu faina, la o grosime de aproximativ 0.5 cm.
Se taie fasii cu rola sau cutitul.
Se ung cu ou batut si presara cascaval ras, chimen, susan sau mac.
Se pun saratelele in tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15-20 de minute sau pana se rumenesc frumos. Pofta buna!
Saratelele de casa sunt gustarea perfecta atunci cand vrei ceva rapid, sarat si delicios. Incearca aceasta reteta si umple-ti casa de mirosul copilariei!
RECOMAND SI ACESTE RETETE:
Pogacele cu pasta de jumari reteta traditionala ardeleneasca
Samosa cu legume reteta de aperitiv indian

2 comentarii
Sorin Dumitrescu
Foarte fain articolul, m-a făcut să vreau să încerc rețeta. Ai idee dacă pot înlocui sare cu altceva pentru un gust mai subtil?
Adina
Cu chimen.