Ghid de comportament pe blogurile culinare
Multi nu inteleg cata munca depune un blogger culinar pentru a posta o reteta. Dupa ce a gasit reteta potrivita, merge la cumparaturi, o prepara, face poze, le editeaza si apoi le posteaza. Si apoi vine pe blog cate un personaj care nu are nimic mai bun de facut decat a posta comentarii rautacioase. De aceea am considerat necesar un ghid de comportament pe blogurile culinare. Am si uitat sa mentionez si costurile suplimentare, hosting, server, etc.
Puteti sa completati lista, am vrut sa evidentiez ca un blogger culinar merita respect din partea cititorului. Valabil si invers. Noi nu doar postam retete, contribuim la educatia gastronomica si de cand au aparut blogurile culinare la noi multe s-au schimbat. Bineinteles ca au contribuit si emisiunile cu tematica.
GHID DE COMPORTAMENT PE BLOGURILE CULINARE
- Arata-i RESPECT persoanei care scrie blogul, nu e platita ca sa -ti scrie tie retete (cand o sa o faci, poti sa ai pretentii), o face din pasiune si se bucura cand te inspiri de acolo
- Daca nu iti iese o reteta si vii pe retelele de socializare cu mesaje de genul: „NU INCERCATI RETETA! NU E BUNA! CEA MAI NASPA RETETA!”, apoi vii si spui ca nu ai respectat pasii sau ingredientele, imi arata ca tu NU stii sa urmezi o reteta, nu ca aceasta nu a fost buna. Mai ales cand o gasesti pe alte 50 de bloguri.
- Vrei o reteta? Tot ce trebuie sa faci e sa o ceri. Degeaba imi scrii „Dovlecel pane”, eu o sa cred ca e un joc si o sa-ti raspund „Mujdei”. Bloggerii culinari nu sunt clarvazatori. Poate doar un mic procentaj.
- Punctul acesta ti se adreseaza doar daca esti blogger culinar sau daca vrei sa devii unul. Cand denigrezi un coleg de breasla sau te iei de el pe retelele de socializare, lumea te citeste si in functie de ce scrii tu acolo, tinde sa te vada altfel. Pacat.
- Stiu ca nu toate blogurile au poze frumoase, dar sa nu uitam ca unii sunt la inceput, nu au aparate foto performante sau chiar nu stiu cum sa faca poze bune. Bine, cei care fac poze foarte, foarte rele, nu mai au nici o scuza.
- Vezi un blog facut exclusiv pe spatele altora? Adica copiaza cu nerusinare retetele altor bloggeri? Ii anunti pe cei carora le apartin si ei stiu unde sa-i raporteze.
- Nu lasa linkuri cu reclame, acestea vor merge automat in Spam
- Vrei sa colaborezi? Trimite un mail bloggerului si discutati detalii in privat.
- Bloggerii culinari fac educatie culinara, puteti invata multe de la ei. Dar nu toti, probabil uitandu-va pe blogul cuiva va puteti da seama daca vreti ii urmati sfaturile sau nu.
- Fiecare blogger culinar e UNIC! In afara de cei care fura continutul altora. Fiecare isi scrie retetele altfel, aduce contributii noi la un fel de mancare, iti da sfaturi, te poarta prin bucatariile altor tari si cate si mai cate. Sa-i iubim si sa-i apreciem pentru unicitatea lor!
- Nu te poate obliga nimeni sa ii citesti, daca reusesc sa faca asta pentru continutul de pe blog e meritul lor! Tu decizi daca iti place acolo sau nu.
- Ai gasit o reteta incorecta? Ii atragi atentia bloggerului, i-a scapat si s-ar bucura sa o corecteze. Si sa vada ca cineva chiar il citeste.
- Nu e neaparat sa comentezi, multi nici nu o fac pentru ca nu-i vad rostul. Vin sa caute o reteta, daca le-a placut poate va comenta, dar nu mai e la moda „Ce bine arata!”. Stie si bloggerul, o stiu si cititorii.
- Intra pe pagina de facebook a bloggului care-ti place, acolo vei gasi mai multa activitate si retetele mai vechi vor fi scoase la lumina. Notificarile de pe blog iti vor aduce doar ultimele postari.
- „Nu mai intrati pe blogurile culinare, le faceti trafic, ei castiga, voi nu!” Daca ai impresia ca se castiga asa de bine, tu de ce nu ai un unul? Din nou, se uita cata munca este un spatele unui blog
- Gramatica. Of, gramatica.
- Nu-ti place ghidul de comportament pe blogurile culinare? De abia astept sa-ti faci si tu unul!
4 comentarii
Marginean Alina
foarte corect spus ,in afara de faptul ca am avut o singura persoana care a comentat ceva pe blogul meu culinar ce nu era la locul lui si i-am sters com ..pot spune ca nu am avut parte de persoane rautacioase iar daca se va afla vreunul stiu ce am de facut ,e multa munca pe un blog culinar si cine nu respecta ceea ce ai scris mai sus ,.sa se abtina sau sa nu intre ,fara sa lase impresia ca e cel mai cel ,fiecare facem cum stim si nu avem nevoie de comentariile celor care chiar nu au ce cauta acolo
Mitinita
Corect. Comentariile rautacioase se sterg, nu trebuie sa ne incarcam cu energie negativa :))
Gina Bradea
Bun articol, Adina! Felicitari!
Aduc si eu cateva completari:
-Bloggerul culinar e om, si-a facut blogul din pasiune, din dragostea de a gati. Scrie pe blog in felul lui, povesteste mai pe scurt sau mai detaliat ce si cum gateste acasa la el. Nu e nevoie sa-i dai cu oala-n cap daca nu-ti place cum gateste sau nu-ti place o reteta. Iar daca esti blogger-nu te duce sa critici pe blogul altuia sau pe pagina lui de FB(anonim sau cu numele tau).
-Daca bloggerul a gresit un cuvant, o denumire, daca a mancat sau inversat 2 litere, sau a pus mai multe sau mai putine virgule- atrage-i atentia politicos. Cu siguranta a gresit sau poate nu stie denumirea corecta. Nu toti bloggerii au studii aprofundate de limba romana-se mai poate gresi.
-Daca vrei sa fii tratat cu respect si politete, poarta-te la fel cu bloggerul.
Da, eu sterg comentariile deplasate si rautatile de pe blog, e dreptul meu. Nu am multe, dar mai apar. Las ceea ce este exprimat in limbaj civilizat si cat de cat de bun simt.
Mai sunt atat de multe de spus…..
Pana Cristina
Minunat articol. Și pe buna dreptate, cat alergi la cumparaturi, apoi se mai intampla sa nu iasa ceva bine, o iei de la capat, doar nu vrei sa indrumi gresit vizitatorii bolg-ului, iar de pozat, numai spun 😉 Chiar si un bloger mai micut a trecut prin astfel de momente ,) :-*