galuste cu prune
Desert

Galuste cu prune reteta de gomboti cu prune

 Galuste cu prune. Retete simple cu prune. Gomboti cu prune. Cum se prepara galustele cu prune?

Galuste sau gomboti cu prune este o reteta populara din Ardeal, cu un aluat pe baza de cartofi si umplut cu fructe, apoi tavalite prin pesmet prajit. Pe langa varianta cu prune mai este si cea cu caise, piersici, nectarine si chiar si capsuni.
Cei care tin post, pot incerca varianta fara ou.

galuste cu prune

Am folosit aceeasi reteta de aluat pufos si moale. Am pus prune intregi, dar pentru gomboti mai mici recomand sa adaugati doar jumatati. La cele intregi, se pot adauga la mijloc zahar si scortisoara.

Ingrediente:

300 gr cartofi albi
100 gr faina
2 linguri ulei
1 ou
500 gr prune
Pentru servit
100 gr pesmet
5-6 linguri de zahar
30 ml ulei
un zahar vanilat

varf de cutit de sare

Mod de preparare reteta galuste cu prune:

Se pregatesc ingredientele.
Se fierb cartofii in coaja. Dupa ce au fiert, se decojesc si se dau pe razatoare sau se preseaza cu telul pentru piure.
Se adauga oul, faina si cele 2 linguri de ulei si se amesteca pana se obtine un aluat moale, dar nelipicios.
Se pun 30 ml de ulei intr-o tigaie adanca si se rumeste pesmetul. Se amesteca in continuu, se adauga zaharul si zaharul vanilat cand pesmetul e rumenit.

Se pune apa la fiert intr-o oala, cu un varf de cutit de sare.
Se spala prunele, se scot samburii si se pregatesc galustele. Se lucreaza cu mainile infainate.
Se ia o bucata de aluat, cat o nuca si se aplatizeaza in palma. Se pune o pruna in mijloc si se unesc marginile peste ea, pana este acoperita complet.
Se procedeaza la fel cu restul galustelor.

Se fierb la foc mare, pana ies la suprafata.
Se tavalesc prin pesmetul cu zahar si se servesc.

Nu lasati sa treaca vara fara sa incercati gomboti cu prune.

galuste cu prune

Recomand si aceste retete:

Prajitura cu prune si budinca

prajitura cu prune si budinca

Prajitura frageda cu mere reteta delicioasa a copilariei

prajitura frageda cu mere

Tarta cu piersici

tarta cu piersici

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.