zacusca de fasole boabe
Conserve

Zacusca de fasole boabe reteta traditionala romaneasca

Zacusca de fasole boabe. Reteta de zacusca cu fasole. Zacusca de casa.

Zacusca de fasole boabe este un preparat traditional romanesc, care face parte din categoria conservelor, fiind apreciat atat pentru gustul sau delicios, cat si pentru valoarea nutritiva. Este o pasta din legume coapte, in special din ardei si vinete, care este amestecata cu fasole boabe, oferind un mix savuros, ideal pentru a fi savurat pe paine prajita sau ca garnitura la diverse preparate. Zacusca este adesea consumata in sezonul rece, iar prepararea ei implica o traditie de familie, avand fiecare gospodarie propria reteta speciala.

zacusca de fasole boabe

Zacusca

Zacusca se prepara de obicei in timpul toamnei, cand legumele sunt proaspete si au un gust bogat. Aceasta poate fi conservata in borcane si pastrata pentru iarna, devenind astfel un element important in mesele familiilor romanesti. Exista mai multe variante regionale de zacusca, fiecare cu specificitatea sa, dar toate pastreaza esenta unei retete simple, dar delicioase.

Consta intr-un amestec de legume, de obicei vinete, ardei, rosii si ceapa, gatite lent, de obicei cu ulei, si condimente. Zacusca poate fi servita ca aperitiv, tartinabil pe paine sau ca garnitura pentru diferite feluri de mancare. Preparatul este popular mai ales in sezonul de toamna, cand legumele sunt din abundenta, iar multe familii il pregatesc pentru a-l conserva si a-l savura pe parcursul iernii. Zacusca poate varia in ingrediente si gusturi, existand numeroase retete regionale.

Se caracterizeaza printr-o textura cremoasa si un gust bogat. Aceasta poate varia in functie de ingredientele alese si de modul de preparare, dar cele mai comune ingrediente includ fasole boabe, ardei capia, vinete, ceapa, rosii, condimente si ulei. Este un preparat versatil, care poate fi adaptat dupa preferintele personale, adaugand diverse condimente sau ierburi aromatice.

Ingrediente

1,5 kg ceapa alba
1,5 kg morcovi
1,5 kg gogosari
300 gr fasole boabe
2 dovlecei
750 ml ulei
1 cutie de rosii pasate
4-5 linguri de pasta de tomate
3 frunze de dafin
cateva boabe de piper
sare

Mod de preparare reteta zacusca de fasole boabe

Se pregatesc ingredientele.

Fasolea se lasa peste noapte la inmuiat si se fierbe a doua zi.
Se curata legumele si se taie cu ajutorul robotului.
Se caleste ceapa si morcovii, apoi se adauga gogosarii si la urma dovleceii.

Se pun foile de dafin, boabele de piper, rosiile pasate, pasta de tomate si sare, dupa gust.
Se lasa sa fiarba pana cand se inmoaie legumele si se adauga fasolea fiarta. Am mixat un sfert din cantitate, restul am pus-o intreaga, fiind fasole cu boabe mici.

zacusca de fasole boabe

Se mai lasa pe foc pana cand uleiul se ridica deasupra.

zacusca de fasole boabe

Din cand in cand, se amesteca, astfel incat sa nu se lipeasca de oala.

zacusca de fasole boabe

Zacusca se toarna in borcanele sterilizate la cuptor sau la cuptorul cu microunde.
Cand umpleti borcanele, puneti dedesupt un cutit sau o tava de metal.

Borcanele se dau la cuptor pentru 20 de minute si se lasa sa se raceasca, peste noapte.
Se aseaza in camara sau in beci.
Pofta buna!

RECOMAND SI ACESTE RETETE:

Zacusca cu ghebe si fasole

Zacusca cu ciuperci

zacusca cu ciuperci

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.