Pogacele cu leurda, pufoase si gustoase
Pogacele cu leurda. Retete cu leurda. Pogacele de casa. Pogacele pufoase cu leurda. Ce este leurda?
Pogacelele cu leurda sunt un aperitiv delicios si aromat, perfect pentru a fi savurat in orice moment al zilei. Leurda este o planta aromatica cu un gust usor picant, care adauga o nota speciala acestor pogaci.
Pentru a pregati pogacelele cu leurda, veti avea nevoie de faina, unt, oua, lapte, drojdie, sare si, bineinteles, leurda tocata marunt. Puteti adauga si branza sau seminte de susan pentru un plus de savoare.
Amestecati toate ingredientele intr-un bol mare, pana obtineti un aluat omogen. Intindeti aluatul si taiati-l in forme rotunde sau patrate, apoi asazati-le pe o tava de copt si lasati-le la dospit pentru aproximativ 30 de minute. Coaceti-le in cuptorul preincalzit pana devin aurii si rumenite.
Ce este leurda?
Leurda, cunoscuta si sub numele de usturoi salbatic sau usturoi de primavara este o planta cu frunze verzi bogate in vitamine si minerale, avand un gust usor picant si acrisor.
Apare in mod natural in paduri si poieni in perioada primaverii. Cu frunzele sale in forma de lance si aroma puternica de usturoi, leurda adauga o nota distincta si revigoranta oricarei retete in care este folosita.
Este folosita in special in gastronomie pentru a condimenta si aromatiza diverse preparate, fiind adesea folosita in salate, supe, sosuri sau feluri principale.
Leurda este o planta aromatica si medicinala, avand numeroase beneficii pentru sanatate, printre care imbunatatirea digestiei, detoxifierea organismului si intarirea sistemului imunitar.
Ingrediente
350 gr faina,cernuta
130 ml lapte caldut
50 ml de ulei vegetal
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare
7 gr drojdie uscata
1 galbenus de ou
o legatura de leurda
Pentru deasupra:
1 albus
sare
cascaval ras
Mod de preparare reteta pogacele cu leurda
Se pregatesc ingredientele.
Leurda se spala si se taie marunt.
Intr-un bol se prepara maiaua din lapte, zahar si drojdie.
Se adauga faina, galbenusul, uleiul, leurda si sarea si se framanta un aluat elastic.
Se lasa deoparte, intr-un loc ferit de curent, pana isi dubleaza volumul.
Se intinde aluatul pe masa de lucru si il impaturim in trei, aducand partea stanga spre interior, apoi cea din dreapta.
Se intinde o foaie de 1 cm si se taie pogacelele. Pot fi taiate sub forma patrata, dreptunghiulara sau rotunda.
Se pun pogacelele in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa cam 15 minute la crescut.
Se ung cu albus si se presara cascaval ras.
Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25 de minute sau pana cand s-au rumenit.
Se lasa sa se raceasca si se servesc.
Pofta buna!
recomand si aceste retete:
Langosi cu cartofi reteta secuiasca
Pogacele cu pasta de jumari reteta traditionala ardeleneasca