Cozonac cu nuca si rahat reteta traditionala de sarbatori
Cozonac cu nuca si rahat, un cozonac care imi aminteste de copilarie si de sarbatorile de iarna. Ce bine mergea cu o cana mare de la lapte!
Daca inca nu stiti ce cozonac sa pregatiti, va puteti uita si pe lista de retete de cozonac, gasiti acolo fel si fel de cozonaci.
Sa treceti pe lista si cozonac cu nuca si rahat. E pufos, aromat si gustos!
Ingrediente reteta cozonac cu nuca si rahat
1 kg faina
600 ml lapte
200 gr zahar
4 galbenusuri
50 gr drojdie proaspata
50 gr unt topit
1 lingurita sare
1 lingurita esenta rom
Pentru umplutura
250 g rahat
200 g nuca macinata
5 linguri cu zahar
75 ml lapte
1-2 linguri de cacao
Mod de preparare reteta cozonac cu nuca si rahat
Se prepara maia din drojdie, 200 ml lapte si 2 linguri de zahar. Se lasa deoparte 5 minute.
Faina se pune intr-un bol mare, se adauga drojdia, galbenusurile, laptele, coaja de lamaie, untul, zaharul si esenta de rom. Se framanta un aluat elastic. Daca mai e nevoie de faina, mai adaugati pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se adauga sarea si se mai framanta putin.
Se lasa deoparte sa dospeasca si sa se dubleze ca marime, intr-un loc calduros si ferit de curent.
Aluatul se imparte in 2 bucati de marime egala.
Rahatul se taie in bucati si se amesteca cu restul ingredientelor pentru umplutura.
Se ia jumatate din aluat, se intinde cu sucitorul si se presara o jumatate din amestecul de nuca. Se ruleaza. Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate.
Lasam deoparte cam 15 minute ca sa mai creasca, ungem cu amestecul de galbenus cu lapte si le dam tavile la cuptorul preincalzit, mai intai la temperatura mare, apoi dam focul mai mic.
Cozonacii se coc cam 45 de minute.
Cozonac cu nuca si rahat e delicios!
Va astept si pe pagina de facebook Carte de Retete.