Coronita cu ciocolata
Coronita cu ciocolata este un desert foarte indragit, usor de preparat si de mare efect.
Una dintre cele mai bune carti culinare care mi-a cazut in mana in ultima vreme este „24 Aluaturi dulci si sarate”, scrisa de Laura Adamache si din care am incercat reteta de briose finlandeze.
A devenit favorita noastra si o vom incerca de multe ori.
Data viitoare o vom face cu gem sau cu o crema de vanilie.
Ingrediente Coronita cu ciocolata
500 g faina
180 ml apa
100 g zahar
20 g drojdie proaspata
1 ou
70 g unt
varf de cutit de sare
coaja de la o portocala
4 linguri crema de ciocolata ( Nutella, Finetti)
Pentru deasupra
1 ou + 2 linguri de lapte
Mod de preparare reteta Coronita cu ciocolata
Preparam maia din 100 ml apa, 1 lingurita de zahar si drojdia lichefiata. Lasam deoparte 5 minute.
Punem faina intr-un bol adanc, adaugam zaharul, coaja de portocala, oul si untul. Adaugam maia, restul de apa si framantam un aluat elastic. Acoperim bolul si lasam la dospit, intr-un loc ferit de curent.
Presaram faina pe masa de lucru si intindem un dreptunghi, peste care ungem crema de ciocolata. Rulam.
Taiem ruloul, dar nu pana la capat, mai lasam cam un cm de la baza. Unim capetele si obtinem coronita cu ciocolata.
Preincalzim cuptorul. Punem coronita cu ciocolata in tava de copt si mai lasam la dospit 15 minute. Amestecam oul cu cele doua linguri de lapte si cu acest amestec ungem coronita. Se poate presara si zahar.
Dam tava la cuptor si coacem coronita cu ciocolata 20 de minute.